Markku Huusko

Sponsoroidut kansanedustajat

Keskustalainen Timo Kalli läntisestä Suomesta osoitti kummallisella julkisella peittelyllään lopullisesti, että vuonna 2000 säädetty vaalirahoituslaki oli syntyessään mätä.

Kalli kaivaa nyt häpeissään kuvetta ja palauttaa rahansa kolmelle miljonääriyhteisölle. Ahti Vilppulan, Ari Salmivuoren sekä Toivo Sukarin ja kumppaneiden hallitsemat yhtiöt ja yhteisöt saavat kukin takaisin lahjottamansa 10 000 – 20 000 euroa. Kallin viime vaalien 56 000 euron budjetista jää jäljelle vain murto-osa.

Kehittyvien maakuntien Suomi -niminen yhteisö tuki Kallin lisäksi yhdistysten kautta muitakin poliitikkoja, jotka edustavat nykyhallituksen pääpuolueita. Keskustalaispoliitikoista rahaa sai eduskuntavaalityöhönsä Ylen tietojen mukaan ainakin pääministeri Matti Vanhanen, kokoomuslaisista eduskunnan puhemies Sauli Niinistö ja ministeri Suvi Lindén sekä heidän lisäkseen vihreistä kokoomukseen loikannut Merikukka Forsius.

Kehittyvien maakuntien Suomi -yhteisön perustarkoitukseksi on julkisuudessa kerrottu Suomen maakuntien vetovoimaisuuden ylläpito, kansalaiskeskustelun aktivoiminen ja äänestysaktiivisuuden lisääminen. Samalla se kunnostautuu myös esimerkiksi Renny Harlinin ohjaaman Mannerheim-elokuvan rahallisena tukijana.

Ei ole mitään pahaa siinä, että yhtiöt ja yhdistykset tukevat poliitikkoja heidän vaalityössään; huonoa olisi näyttävää vaalityötä puhtaasti velaksi tehdä. Vasemmistoehdokkaat saavat rahaa perinteisesti ay-liikkeeltä ja siihen läheisesti liittyviltä kannatusyhdistyksiltä, yrittäjät nyt vain sattuvat pitämään enemmän yritystoiminnan edistäjiksi profiloituneista oikeistopoliitikoista.

Lakia rikkoneen Kallin tapauksessa keskiöön ovat nousseet liikemiesryhmittymä Kehittyvien maakuntien Suomi ja Toivo Sukari, koska yhdistystä pidetään vähän salamyhkäisenä ja Sukari on Ideaparkeineen mediaseksikäs nimi. Vanhasen Ideapark-mielipiteen ja Sukarin antaman yhdistystuen liittäminen yhteen vaikuttaa jo selvästi poliittisesti tarkoitushakuiselta.

Viime kädessä kyse on vaalirahoituslaista ja sen surkeudesta. Esimerkiksi oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) oli arvostellut melko tuoretta lakia jo ennen Kallin tapausta, joten mikään suuryllätys huonouden ei pitänyt kenellekään olla.

Lopuksi neuvo kaikille kansanedustajille: koska teillä kuitenkin on nettisivut, kertokaa siellä avoimesti kuka tai mikä taho teidät sponsoroi eduskuntaan! Ei luulisi olevan työlästä, oikeusministeriön ylläpitämiltä nettisivuilta näitä tietoja jo löytyy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (101 kommenttia)

Ensikko (nimimerkki)
Laki on todellakin epäonnistunut, lisäksi harmittaa Kallin ja kumppaneiden vetoaminen omaan lakitulkintaan. Kansanedustajalla pitäisi paukut riittää tietämään, että lain tarkoitus oli nimenomaan vaalirahoituksen julkiseksi ja läpinäkyväksi tekeminen. Sukarilta ja kumppaneilta tämä tietysti on puhtaasti bisnestä, sitä on turha yrittää muuksi muuttaa. Vaikka Vihdin Ideaparkin kohdalla Sukari yrittikin selittää tekevänsä mitä kansa haluaa, eiköhän kansa kuitenkin käsitä että Sukari tekee mitä itse haluaa ja siitäkin sarjasta sen mikä parhaiten myy. Nyt Matti ja muut, vaalilakia muuttamaan ja nopeasti.
tapani6sto (nimimerkki)
Urheilumaailmassa tunnetaan määräaikainen kilpailukielto. Tässä "pimittelyssä" tehoaisi varmaan yhden vaalikauden mittainen "kilpailukielto". Siinä olisi aikaa miettiä ja sitten yrittää uudestaan mukaan eduskuntatyöhön ja vaikka ministeriksi.
domino (nimimerkki)
Suoraselkäinen kirjoitus, niinkuin aina tältä mieheltä. Kypsyyttä ja harkintakykyä on aina hieno katsoa ylöspäin. Mistä kansanedustajan riippumattomuus ylipäätään syntyy? Missä vaiheessa kansanedustajan asetelma muuttuu jos siihen annetaan rahaa? Teoreettisesti kansanedustaja ajaa niitä asioita joita äänestäjät samaistuessaan, äänestäessään haluavat. Muuttaako tätä tilannetta jotenkin se että edustajalle annetaan rahaa? Eihän kansanedustaja ole riippumaton, joten mistä syntyy keskustelun kohteena oleva "lahjomisen" perusta, joka murtaisi riippumattomuutta?
helanes (nimimerkki)
On se kumma, että kokeneet poliitikot eivät pärjää haastattelutilanteissa vaan päästelevät suustaan sammakoita, vrt. Kanerva. Kallin tapaukseen otin kantaa eilen: http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2008/05/14/parlamentarismia-parhaim... Sukarin tänään: http://helanes.blogit.kauppalehti.fi/2008/05/15/tunnen-muitakin-minister...
Pataviis (nimimerkki)
En oikein ymmärrä mitä päätoimittaja yrittää sanoa. Kiertäen ja kaartaen hän pehmentää aihetta. Kun housut on kintuissa bisnesmiehillä asiaan on kai otettava kantaa hieman pitkällä tikulla. Kun bisnesraha ja politiikka kohtaa syntyy aina energiaa joka ei välttämättä ole kovin demokratian hengen mukaista. No vähän samoilla vesillä ollaan kun vasemmiston järjestölahjoitukset ovat kysymyksessä. Kuitenkin on hieman eroa jos jokin laaja kansalaisjärjestö tukee tai jokin suppea taho on asialla. Nyt nämä esillä olevat tapaukset viittaavat aivan selvästi poliittiseen korruptionn, sanoihan Sukari melko selvästi A+ ohjelmassa että hänen takanaan on myötämielisiäkin poliitikkoja, se on erittäin vahva todiste siitä missä mennään.
domino (nimimerkki)
Edelleen painottaisin sitä että mikä on kansanedustajan tehtävä? Hänen tehtävänsä ei ole olla objektiivinen kansanmoraalin vartija, vaan hänen tehtävänsä on NIMIKKEENSÄ mukaisesti edustaa kansalaisia, jotka häntä äänestävät, siksi ihmiset häntä tukevat äänestämisen tai rahan muodossa. Kansanedustaja toteuttaa äärimmäisen subjektiivisesti tukijakuntansa mukaista tahtoa. Asiaa koitetaan nyt väkisin laittaa sivuraiteille ja unohtaa tosiasiat. Demoratia termin väärinkäytöstä Iivi Anna Masso on jo linjannut niin selkokielisesti, että on vaikea nähdä että jollain tämän lehden kommentoijalla on vielä epäselvyyttä että se eikä myöskään "rasismi" ole leimasin mihin tahansa. Demokratia on kansanvaltaa, demokratia on enemmistön valtaa. Demokratia punnitaan vaaleissa, vaaleissa äänet ratkaisevat ja äänestäjiä yritetään manipuloida. SDP käyttää siihen verovaroja ja liitto rahoja YLE:n ja SDP:n muodossa. Helsingin Sanomat pysyy demarien puolella vahvan sisäisen aatekannan sekä radio ja tvasemalahjoitusten myötä. Ne ovat kymmenien miljoonien korruptiota, joka vaikuttaa suoraan määräävästi, eikä ole enää vaikutusyritys, kuten muutamien kymppitonnien rahallinen tukia. Ne on pähkinöitä.
morcealis (nimimerkki)
Kiitos luojan, että on Uusi Suomi. Herliniä ja kavereita ei ohjailla, eikä kukaan sano mitä heidän tulisi tehdä. Tämä on aidosti iso asia sen pitkän kauden jälkeen, miten HS on aivopessyt ihmisiä.
Virkeä (nimimerkki)
"Vanhasen Ideapark-mielipiteen ja Sukarin antaman yhdistystuen liittäminen yhteen vaikuttaa jo selvästi poliittisesti tarkoitushakuiselta." Niinkö? Kuitenkin Sukarilla oli varaa naureskella Vapaavuoren mielipiteille Ideaparkkia koskevassa väittelyssä A-Studiossa. "Kyllä minulla riittää ystäviä poliitikoissa", tai jotain sen tapaista tuumasi yrittäjä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Kuitenkin Sukarilla oli varaa naureskella Vapaavuoren mielipiteille Ideaparkkia koskevassa väittelyssä A-Studiossa. "Kyllä minulla riittää ystäviä poliitikoissa", tai jotain sen tapaista tuumasi yrittäjä." Sukari on vahvassa uskossa siihen, että menestyvälle Formula 1-tallille riittää pelkkä sponsorointi ilman yleislöä. Vaikka Sukari olisi asiallisesti ottaen oikeassa Vihdin Ideaparkin suhteen päinvastoin kuin Helsingin kauppiaiden intressejä puolustava Vapaavuori, ei silti yrittäjällä ole edes puoli eduskuntaa maksettuaan riskitöntä ylimielisyyttä julkisuudessa lipposlaiseen tai aholaiseen tapaan. Sukari voisi ryhtyä itse kunnanvaltuusto- ja eduskuntaehdokkaaksi ja kokeilla Tuula Luhtaisen tapaan, meni nopeasti kannatus häipyy. Se katoaa nopeammin kuin raha osakerahastoissa karhumarkkinoilla. Sukari tarvitsisi rehellisiä kannattajia ja puolesta puhujia, mutta niitä hän ei osaa tavoittaa. Sukarin kannattaisi nyt panna puoli miljoonaa johonkin imagokampanjaan Puolimatkan tyyliin "Sukarin mies minä olen aina ollut". Nyt pitäisi panna vastaan tai Sipoota uhkaillut kovanyrkkinen Vapaavuori nousee mediassa messiaaksi ja kaikista Sukariin sekaantuneista tulee tarinan konnia. Sukarin ei auta panna päätään pensaaseen ja vältellä asiaa, vaan politisoida asia loppuun. Vapaavuorella on virkavalta tukenaan eikä Sukari voi vedota kuin kansanvaltaan.
teo (nimimerkki)
Taas heitän toivomuslähteeseen puupennini. Onko kenellä tietoa lainvalmistelijoista ja säätäjistä asian tiimoilta. Siis henkilötietoja säätyläislain valmistelijoista.
Juhanix (nimimerkki)
Viimekädessä ei ole tosiaankaan kyse surkeasta laista, vaan surkeasta poliitikosta, joka kertoo kaikille, että lakeja ei tarvitse noudattaa, jos sakkoja ei ole luvassa. Lainsäätäjältä olisi lupa odottaa korkeampaa moraalia. Ehdokkaiden rahallisessa tukemisessa ei ole mitään väärää, mutta salailulla saarehellisetkin toimet näyttämään hämäräperäiseltä.
osis (nimimerkki)
Eihä Kallin rahoilla olekaan merkitystä, vaan sillä mikä hän on miehiään; Juuri kun on lailla avattu kytköstietoja, hän salaa niitä. Eettisesti rikollista toimintaa. Toivottavasti ei käy niinkuin Juhantalolla. Äänestäjien mielestä Kake saa tehdä mitä vain kunhan kylälle saadaan kunnon asfalttitiet.
markiino (nimimerkki)
Myös ehdokkaiden jotka ei päässyt läpi pitäisi tulla esiin(Jos kerran näitä täytyy tonkia). Tiedän ainakin yhden ehdokkaan joka sai samalta lahjottajalta 5 eri kertaa 1500 euroa
tapio_o_neva (nimimerkki)
Kun alle 1700 euroa kanavoi monta reittiä pitkin, saa kokoon sen 30 000 eikä tarvitse ilmoittaa.
Pauli Kinanen (nimimerkki)
Vaalituenhan maksavat viimekädessä kaikki kuluttajat tuotteiden ja palvelujen hinnoissa, siksi näkisin että osa tästä maksusta tulisi palauttaaa valtiolle. Ehdotankin että valtio perisi lahjaveron lahjan saajalta avustuksen yhteismäärän ylitettyä 4000 euroa. Henkilön saaman ollessa yhteensä 4000-17000, vero olisi 200 euroa, 17000-50000, vero olisi 2800 euroa, yli 50000, vero olisi 11380 euroa. Tällä tavalla kuluttajien maksama vaalituki pautuisi edes osittain takaisin omaan käyttöön.
Isoäiti (nimimerkki)
Minäkään en oikein ymmärtänyt kirjoitusta, jossa yritettiin evätä Vanhasen Ideaparkin kannatuksen ja Sukarin vaalirahoituksen yhdistäminen? Niillä kahdella on selvä yhteys ja ainakin minä yhdistän ne! Minä olen sitä meiltä, että tuollaiset öykkärit, joita ei ole edes vaaleilla valittu, (kuten Sukari) eivät saa tehdä kaavoitus ym. päätöksiä. Ei kai pelkästään se, että tuntee pääministerin, riitä siihen, että ovet aukeavat ja kaikki on sallittua?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Miksi Helsingin Kokoomuksen kytkentöjä ei tuoda esiin, vaikka ne on peitelty monta kertaa taitavammin varatuomari- ja mainostoimistopuolueen toimesta?
pikku_kananen (nimimerkki)
Puhumattakaan nk. Case Sanomatalosta..
tapio_o_neva (nimimerkki)
Sanoma on jo aikaa sitten vienyt rahansa Sveitsiin.
markiino (nimimerkki)
Haluaisin lopettaa yhteistyön ja ostamisen vasemmistoliittoa ja demareita tukevien yritysten kanssa. http://www.vaalit.fi/38746.htm En halua edes välillisesti tukea vasemmistoa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Lopetatko kaiken toiminnan niiden halllintojen kanssa, jotka ovat miehitetyt sosialidemokraateilla hyvinvointiyhteiskunnassa? Miten ajattelit päästä eroon Suomen tasavallasta ja Euroopan unionista? Sosialidemokratiaa voi välttää muuttamalla kokoomuslaiselle Venäjälle, jossa arvonlisävero on 18%, palkkavero enintään 13%, alkoholi- ja bensiinin halvempaa jne.
domino (nimimerkki)
Sosiaalidemokratia on helposti pyyhittävissä. Se on täysin asennekysymys. Pieniä asioita purkamalla päästään irti asenteista. Julkiset verotiedot aivan ensimmäiseksi pois. Samoin yli 35% veroasteet. Näin ollaan jo lähempänä, kun hyväksytään se mitä toisella on eikä KADEHDITA sitä alituiseen.
pikku_kananen (nimimerkki)
Muuten hyvä, mutta tasaveroa (joka olisi lähimpänä ajatustasi) tutkivat innokkaimmin Kauppakamari ja EVA. Edellyttäisi vähintään puolueen tai sitä lähellä olevan organisaation avausta, jotta tasaverosta saataisiin keskustelua. Kuka uskaltaisi? Kokoomus? Keskusta? RKP?
markiino (nimimerkki)
Mutta, toivon että Sosialidemokraatteja olisi näissä hallintojen viroissa mahdollisimman vähän.(tai ei ainakaan yli sen n. 20% mikä on kannatus)
tapio_o_neva (nimimerkki)
Päätoimittaja: "Ei ole mitään pahaa siinä, että yhtiöt ja yhdistykset tukevat poliitikkoja heidän vaalityössään; huonoa olisi näyttävää vaalityötä puhtaasti velaksi tehdä." Uskoisin, että tulevaisuudessa kaikki vaalikampanjat, joita ei kierrätetä ulkomailta, rahoitetaan velalla. Kun laittaa ehdokkaan vaalirahailmoitukseen "velkaa", uskovat äänestäjät, että velan maksaa ehdokas itse, tuli hän valituksi tai ei. Monikaan ei pidä moraalittomana sitä, että ehdokas uskoo edes itseensä niin paljon, että rahoittaisi omaa poliittista toimintaansa. Käytännössä järkevintä on järjestää rahankeräys niin kuin Kansallinen Kokoomus: järjestää yrityksille 100 € - 300 € seminaari, panna eduskunta-avustaja myymään liput ja jakaa tuki ehdokkaille noin 20 000 € - 30 000 € poteissa. Näin valtio tulee tukeneeksi verovähennyskelpoiselta osaltaan vaalikampanjaa yritysveroissa, rahan lahjoittajan ja rahansaajan välinen yhteys katkeaa eikä lehdistöllä ole nimiä eikä kasvoja herkuteltavaksi. Järkevää on myös se, että ilmoittaa järjestäneensä kampanjan velaksi. Velan nimittäin voivat maksaa takaisin muut kampanjailmoituksen jälkeen kuin velallinen. Suomessa ollaan melkoisia amatöörejä vaalirahoitusvalvonnassa ja vaalikorruptiossa. Lehdistöllä on liian helppoa, koska heiveröisen valvonnan vuoksi ei rahankierrätystä ole tarvinnut kehittää länsimaiselle tasolle.
domino (nimimerkki)
Seminaarit ja punauhopalaverit rahastuksen ja varojen (verojen) siirron kohteena ovat täysin SDP:n keksintö. MM Eero Heinäluoma teki 30000 euroa "seminaareilla". Oliko kenties kysymys valtion tietojen luovutuksesta vieraille valloille?
markiino (nimimerkki)
Mikkelin työväenyhdistykseltä. Tätä ei tarvitse eritellä... http://www.vaalit.fi/uploads/nvrl1bqmd3_1.pdf
domino (nimimerkki)
Ei jumalauta milaista paskaa. Edelleen, en anna ikinä anteeksi ainuttakaan demarien joukkokusetusta. Yks näistä on "Työväen" instituutiot.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Puoluerahoitus muistuttaa kansainvälistä rahanpesua. Tosin se on määrältään vähäistä verrattuna viralliseen puoluetukeen eikä niin luovaa kuin ennen 1969 puoluetukilakia. Puoluerahoitukseen käytettiin CIA:n ja NKP:n kansainvälisen osaston rahoja, samoin myös yritysten ja ay-liikkeen. Ennen kuin SDP perusti Rakennuskunta Hakan, rakennusliikkeiden kautta kanavoitiin vain porvaripuolueille melkoista puoluetukea. Tilanne tasoittui kun SDP huomasi saman, minkä muut olivt jo keksineet. Minusta olisi hyvä, jos ulkovallat rahoittaisivat enemmän suomalaista demokratiaa: pääsisi veronmaksaja halvemmalla. Suomessa äänestäjä ei voi vähentää tulonhankkimiskuluinaan maksamaansa vapaaehtoista puoluetukea. Jos taas esimerkiksi Kansallinen Kokoomus tai Suomen Keskusta myyvät seminaarilippuja niin hinta vähentää yrityksen voittoa kirjanpidossa ja valtio subventoi tuolla summalla ehdokkaita. Ay-liikkeen puolella rahanpesu toimii samalla tavalla, koska ay-jäsenmaksu on vähennyskelpoinen tulonhankkimiskulu myös siltä osalta kun SAK tukee SDP:ä. Kolmas pooli ovat sitten valtionyhtiöt Fortum jne. Niiden toimiin ei mikään puolue uskalla puuttua niin kuin esimerkiksi Mauri Pekkarinen on yrittänyt puuttua. Puoluerahoituksesta kannattaisi kirjoittaa kirja, jotta ihmiset ymmärtäisivät että kannatuksen lisäksi menestyvä aatetoiminta tarvitsee myös rahoituksensa. Suomessa (Ruotsissa) kansainvälinen puoluerahoitus alkoi 1721 Uudenkaupungin rauhasta, minkä jälkeen Venäjä rahoitti myssyjä ja Ranska hattuja.
Kippari (nimimerkki)
On valitettavaa, että vaalikampanjat ovat kalliita. Jos ei ole varaa itse kustantaa vaalikampanjaa, jää aina kiitollisuuden varaan sponsorille. Demokratian kannalta tämä ei ole hyväksi. Missä menee korruption raja? Varakkaat saavat etua mittavammista vaalikampanjoista.
domino (nimimerkki)
On valitettavaa että raha on olemassa? Missä määrin se vaikuttaa demokratiaan? Missä määrin demokratia kärsii äänestämisestä. Onko epädemokraattista että toiset ovat enemmän esillä omilla varoillaan mainostelevisiossa? No, mites sairaalloisen sosiaalidemokraattista on se että YLE on SDP:n mainostelevisio samoin kuin Helsingin Sanomat SPD:n propagandanvasara? Mites tuo sijoittuu perustuslakiin kirjatun, maailman ympäripyöreimmän termin, "oikeudenmukaisuuden", janalla?
john (nimimerkki)
viljeli sanontaa: "Hänen munansa ovat taskussani." Eikös bisnesmies Sukari pääse sanomaan näin ainakin hra pääministeristä?
tapio_o_neva (nimimerkki)
Miten monen munan munakas Sukari on? Entä Elanto-HOK?
anttiharju (nimimerkki)
Jospa lahjoittaisin ensi vaaleissa euron jokaiselle edustajalle, niin pääsen pitämään koko eduskunnan munia ja -sarjoja taskussani.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Tarkoitatko, että "taskut täynnä munaajia"?
anttiharju (nimimerkki)
...koska se olisi halpahintaista populismia. Mielestäni kansanedustajien palkat pitäisi tuplata ja lisätä päälle tulospalkkio prosenttiosuutena valtion budjetin ylijäämästä.
qlight (nimimerkki)
Paljonko sait Huusko? Tarjositko Nikolle lonkeron?
Future is here (nimimerkki)
Kyllähän Vanhanen ja muut kepulaiset ovat "velkaa" Sukarille ja muille maakunnuna keisareille. Ja velat on maksettava eikös juu? Kepu on pelkkä osto- ja myyntiliike. Kokoomuksella pisteet suoraselkäisyydestä.
tapio_o_neva (nimimerkki)
*Merikukka Forsius 5 000 € * Jyrki Katainen 10 000 € Kokoomuksen kautta *Suvi Lindén 5 000 € * Sauli Niinistö 10 000 € * Marja Tiura * Henna Virkkunen Eikö kuudella kokoomuskansanedustajalla ole sanottavaa Jan Vapaavuoren saneluun ja julkisuudessa politikointiin? Ovatko muut Helsingin Kokoomuksen hyppysissä?
jluumi (nimimerkki)
Missähän tämä kokoomuksen suoraselkäisyys tuli esiin? Siinäkö, että Katainen hädissään jälkikäteen kierrellen sanoo saaneensa samaa rahaa omaan vaalityöhönsä? Vanhanen ilmoitti vaalirahoitusilmoituksessaa antajat jo vaalien jälkeen.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Katainen tunnusti kauniisti, että sai Kokoomuksen kautta 29 700 €:sta 10 000 € Suomen Kehittyvät maakunnat ry:ltä ja 10 000 € Helsingin Mekaanikontalolta eli 20 000 € yhteensä.
sinenmaa (nimimerkki)
Kaikki haluavat kaiken mahdollisimman halvalla. Vitsi on siinä, että ne, joilla on valta, voivat vapaasti käyttää valtiota omaksi edukseen, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että poliitikot ovat syyllisiä kaikkeen köyhyyteen. Poliitikot ovat se markkinavoima, jonka haltuun he mielellään uskovat kaiken; poliitikot vaativat markkinahintaa tonteista, asumisesta, perustarpeista, mutta heille itselleen kaikki se on täysin ilmaista; jos ihminen vain rikastuu, niin se on kiistaton todiste siitä, että ihminen on yhteiskunnan loinen. http://sinenmaa.blogspot.com/2008/05/poliittinen-vastuullisuus.html Ihmisten pitäisi jo ymmärtää, ettei valtaan tule valita sellaisia, jotka haluavat valtaan; valtaan haluavat ovat sairaita vallan himosta. Vaatimattomuus on viisautta; vaatimattomat eivät tarvitse vaalirahoitusta, eivätkä he muutenkaan vaadi itselleen etuisuksia,...
-rh (nimimerkki)
Mä olen periaatteessa samaa mieltä; ihmiset jotka eivät hallitse itseään edes pyrkivät vielä hallitsemaan muita. Tapa vapauttaa heidät olisi alentaa kansanedustajan palkka jonnekin samoihin opettajan/sairaanhoitajan kanssa, se karsisi ahneita ja egoisteja. Kallista: http://aikakaudenydin.blogspot.com/2008/05/lakimoraalin-ylitys.html
sinenmaa (nimimerkki)
Lainaus: "Tapa vapauttaa heidät olisi alentaa kansanedustajan palkka jonnekin samoihin opettajan/sairaanhoitajan kanssa, se karsisi ahneita ja egoisteja." Itse olen ehdottanut, että kansanedustajien palkan tulee olla minimipalkka; Miten kansanedustajat pystyvät mukamas säätämään minimipalkan, jos he eivät itse pysty elämään sillä summalla, jonka he sanovat riittävän onnelliseen elämään? Vai onko niin, että valtiovallan mukaan minimipalkkaan ei kuulu hymy? On nähtävä, että poliitikot pitävät jopa ehdokkaana velkaantumistaan perusteena ansionkehitykselleen. Kansanedustajien tulisi itse elää minimipalkalla onnellisina, jolloin köyhienkin olisi helpompi tyytyä osaansa. Järkevien ihymisten pitäisi pystyä kilpailemaan myös sillä, kuka heistä pystyy elämään hyvää elämään kaikkein taloudellisemmin! Kilpailuyhteiskunnan ei tule väheksyä vaatimattomuutta yhtenä kilpailumuodoista! Jos kerta ahneus voi olla kilpailun sääntönä, niin vielä viisaampaa olisi asettaa vaatimattomuus kilpailun säännöksi! Nyt poliitikot vaativat köyhiä olemaan onnellisia köyhinä - ja samaan aikaan kansanedustajat itse saavat kaikki mahdolliset etuisuudet ilman, että heidän pitää anella niitä luukuilta. He jopa luulevat, että palkkiotoimikunnan perustaminen vapauttaa heidät vastuusta omaan palkkakehitykseensä, kun poliitikot itse vaativat esim tonttimaasta 60 euroa neliöltä, jotta poliitikot saisivat kovan rahan asuntojen hinnat ylös, jolloin he voivat muka osoittaa kalleimpien asuntojen hintoja vaatiessaan itselleen Ihmisarvoon ei kuulu armon anelu eikä armopalojen kerjääminen kaltaisiltaan. Eihän ihmisen tarvitse kerjätä gravitaatiokaan! Kaikenlainen luukuttaminen on rikos ihmisyyttä vastaan, kuten myös ihmisten pitäminen halpatyövoimana! Mutta niin kauan poliitikot luukuttavat ihmisiä, kun he eivät pysty vaatimattomaan elämään, jolloin heidän pitää valehdella äänestäjille päin naamaa päästäkseen itse vihreälle oksalle. Esim: Tonttimaan hinta Kuten huomataan, niin poliitikot todellakin ovat markkinavoiman moottori; he vaativat esim kouluilta ja oppilaitoksilta markkinavuokraa, jotta valtion kiinteistöosastot pystyisivät osoittamaan olevansa tuloskuntoisia. kuuklatkaa vaikka sisäiset vuokrat; yksityiset joutuvat korottamaan vuokratasoa, koska se tason korotus tapahtuu ensin julkisella sektorilla, missä laitoksilta vaaditaan tulosta... Myöskin vaalirahoituksen kuppaaaminen asiakkailta kuuluu samaan markkinavoimamoottorin käynnissä pitämiseen, mihin kuuluu kaikki muukin yhteiskunnan pilkkominen osiin, joita sitten vaaditaan kuppaamaan toinen toisiaan. Vitsi on vain siinä, että kupattavien on hankalaa lopultakaan korvata kupattu arvo, joten siksi ahneet poliitikot yhteiskunnan kuppareina ovat yksin syyllisiä köyhyyteen.
Liike (nimimerkki)
Kirjoitit mm: "Ihmisten pitäisi jo ymmärtää, ettei valtaan tule valita sellaisia, jotka haluavat valtaan; valtaan haluavat ovat sairaita vallan himosta". Valtaan haluamattomia pitäisi kai sitten yrittää etsiä esimerkiksi eduskuntaan satunnaisotannalla väestörekisteristä ja säätää kansanedustajana toimiminen pakolliseksi jokaiselle, jonka hakuohjelma poimii kunakin vaalivuotena? Niskoittelusta voitaisiin säätää rangaistukseksi vankeutta, tai ilmaista ylöspitoa paremmin tehoavat erittäin suuret sakot. Siitä huolimatta voisi sattua, että joku valituksi tulleista sattumoisin haluaisi edustajaksi. Pitäisikö siihen varautua järjestämällä eduskuntaan tarkkailijoita ja erottaa jokainen edustaja, jonka kasvoilla tarkkailijat huomaisivat tyytyväisen ilmeen? Eiköhän parasta ole vain säätää merkittävä rahoitus julkistettavaksi tosissaan, eli niin, että julkistamatta jättäminen olisi rangaistavaa. Silloin muutkin kuin Pekka Kuosmasen tapaiset voivat päästä eduskuntaan. Kuosmanenhan tuli kuuluisaksi siitä, että vastasi kampanjarahoituksen lähdettä koskeviin kysymyksiin ottaneensa rahat omalta pankkitililtään.
sinenmaa (nimimerkki)
Minä: "Ihmisten pitäisi jo ymmärtää, ettei valtaan tule valita sellaisia, jotka haluavat valtaan; valtaan haluavat ovat sairaita vallan himosta". Liike: "Valtaan haluamattomia pitäisi kai sitten yrittää etsiä esimerkiksi eduskuntaan satunnaisotannalla väestörekisteristä ja säätää kansanedustajana toimiminen pakolliseksi jokaiselle, jonka hakuohjelma poimii kunakin vaalivuotena? " Minä: Poliitikko on luottamusvirassa. Julkisen viran haltijan ei tule kuvitella olevansa ansiovirassa! Siihen tulisi valita vain sellaisia, jotka tunnetaan yhteiskunnassa rehellisinä ja kyvykkäinä ihmisiä. Luottamustehtävästä ei saa kieltäytyä. Tämä tietysti edellyttäisi demokratian voimaansaattamista, joka ei ole sitä, että nykyistä hallintoa paisutetaan, vaan ihan aidosti tehdään muutoksia demokratiaidean perustuksiin, kuten sitä, että yleinen ja yhtäläinen äänioikeus poistetaan, ja tilalle otetaan järjestelmä, missä kaikki ihmiset ovat syntymästään asti äänioikeutettuja --yhdellä perusäänellä. Ja ihminen saisi lisää äänioikeutta aina (9:sään lisä-ääneen asti), kun hän osoittanut yhteiskunnallista aktiivisuutta; keksijänä, löytäjänä, hyväntekijänä, pelastajana, parantajana --mutta politikointi ei olisi mikään ansio, eli osallistuminen politiikkaan ei antaisi mitään lisäarvoa luottamusviran haltijalle. Ei ole mitään mieltä luokitella ihmisiä ja pitää heitä kyvyttöminä vastuullisuuteen, kuten nyt tapahtuu. Poliitikot ovat vastuussa siitä, että alle viisitoistavuotiaat tekevät pahaa, koska lainsäätäjät pitävät alle viisitoistavuotiaita vastuuttomina! Demokratia ei toteudu, jos sitä hoitavat rahan voimalla virkaan päässeet! Vain siten pääsemme rauhan maailman, että johtajiksi valitaan sellaiset, jotka eivät halua rikastua (edes) johtajuudella. Me varmasti tunnemme jo nyt paljon vaatimattomia ihmisiä, jotka ovat osoittaneet yhteiskunnallista kyvykkyyttä. Nykyinen, epädemokraattinen systeemi vain jättää heidät ja heidän arvonsa täysin huomiotta. Blogi: Demokratian haasteista
pikku_kananen (nimimerkki)
Valta pitäisi palauttaa kansalle, ts. ihmiselle - yksilölle. Se on yksinkertaisin tapa. Valta on silloin oikeassa paikassa. Ei tarvi funtsia.
kiuru (nimimerkki)
on hyvä, vaikkei M. Vanhanen taida sitä allekirjoittaa. Omituisin lausunto koko soppaan kuultiin Brasiliasta saakka: "ehdokkaalle on parasta, ettei hän edes tiedä kuka kampanjaa rahoittaa". näinkin hän perusteli tietämättömyyttään, että oli IdeaPark - Sukarilta saanut 10 000 euroa. Minun mielestäni I. Kanerva sai potkut paljon vähäisemmästä syystä, mitä Vanhasen suhteista on ainakin epäiltävissä. Ruotsissa olisi ovi käynyt jo.
Liike (nimimerkki)
Ikehän vain tekstaili ajan kuluksi, mutta Vanhanen otti vastaan lahjuksia (en osaa todistaa, kun voin joutua yleisesti tiedetystä asiasta syytetyksi). Aika suuri ero mun mielestä.
jluumi (nimimerkki)
Aika outo väite. Samalla kerroit myös muiden suurien puolueiden puheenjohtajien ottaneen vastaan saman lahjuksen, koska kaikkien taustalta löytyvät samat eurot.
Liike (nimimerkki)
EdisPearl (nimimerkki)
Olen samaa mieltä. Tietyt ihmiset pyrkivät eduskuntaan ja saattavat hyvän tsägän käydessä päästä jopa ministeriksi. Kun vallankahvaan on päässyt, siellä ei enää ole paskankaan väliä, ketä siellä mukamas edustat. Tämä on raadollinen totuus. Kaikki "solidaarisuus" loppuu kuin seinään ja ko. henkilöt alkavat ajaa vain omaa asiaansa. Eli miten saavuttaa kaikki mahdolliset edut eduskunnassa. Siinä ei äänestäjiä ehditä ajatella pätkän vertaa. Siksi olen sitä mieltä, että koko "parlamentti" pitäisi lakkauttaa ja kehittää sen tilalle joku toimivampi systeemi. Sen tulisi olla sellainen, että Suomen kansan asioita hoidettaisiin tasapuolisesti järjellä, eikä siten, kuten puolueohjelmaan on joskus vuonna yksi ja kaksi kirjattu. Mutta.....kuka tällaisen toteuttaisi? Itse asia on täysin samanlainen kuin yrityksissä, joissa tehdään organisaatiomuutoksia jotta päästäisiin mahdollisimman tehokkaaseen ja järkevään lopputulokseen. Miksi siis joku tällainen "muinaismuisto" -kokoonpano saa edelleen ja alati jatkuvasti jatkaa sellaisenaan toimintaansa? Emme ole edes Monarkia, jossa vallitsevat historian siipien havinat. Minä ainakin haluan maamme päättäjiltä jotain aivan muuta kuin mitä nykyään on sieltä taholta "tarjolla." Pelkkää oman edun kasvattamista ja yleistä "paskanjauhantaa." Voisiko joku viisaampi kertoa, olisiko joku tämänkaltainen uudistus mahdollista Suomessa? -EP-
Liike (nimimerkki)
Hiuksenhienona vinkkinä sanon aluksi, että paska-sanaa ei kannata käyttää, jos haluat valloittaa "meidän päättäjien" sydämet, eli esität itsesi uskottavana.
EdisPearl (nimimerkki)
Hyvä vinkki, otan heti opikseni:) Hauskaa ja aurinkoista kesää! -EP-
rolleruusunen (nimimerkki)
On suorastaan säälittävää nyt seurata kansanedustajien "rehellisyyttä" tässä vaalirahoitusasiassa. Minun sympatioitani eivät saa sen enempää herra Kalli, joka käynnisti häpeillen tämän sotkun, kuin kukaan muukaan kansanedustajista. On hyvä muistaa, että vanha sananlasku, "joka kerran keksitään, sitä aina epäillään", pitää kutinsa hyvin vielä tänäänkin.
Tanka (nimimerkki)
Avoimuuden, tai pikemminkin sen puute, on helppo poistaa hankkimalla kansanedustajille pakollinen virka-asu. Mallia voidaan ottaa teekkareiden ja opisklijoiden haalarikulttuurista. Kullakin puolueella on omat, eriväriset haalarinsa, joihin liitettävät kangasmerkit, pinssit yms. kertovat avoimesti sponsoreista, jäsenyyksistä, liitännäisyyksistä ja osallistumisista merkittäviin tapahtumiin. Mitä enemmän merkkejä asusta löytyy, sitä vakavemmin otettava kansanedustaja. Kokeneimmat konkarit tunnistaa vaivatta lisähihoista ja viitoista.
Liike (nimimerkki)
Sellaiset haalarit varmaan hankitaan.
Liike (nimimerkki)
Minun mielestäni ne eivät kerro rehellisesti kannatuksista, varsinkaan, koska edes haalaripinssien taustoja ei selvitetä! Kuten kaikki tietävät.
Tanka (nimimerkki)
Totta, tuo kontrollipuoli on heikkous! Aina löytyy kansanedustajia, joiden moraalinen koodi ei ole sopusoinnussa lain kirjaimen (tai edes hengen) kanssa. Osaisikohan poliisimestari Sisu neuvoa? Olettamukseni oli kuitenkin se, että avoimuus, vaikka näennäinenkin, ja ”jatkuva tarkkailun alla oleminen” voisivat johtaa suurempaan nöyryyteen. Haalarit ovat perinteisesti olleet duunarin työasu. Kansanedustajien yllä ne signaloisivat ympäristöönsä tärkeää viestiä, että eduskuntatalossa työskentelevät eivät ole herroja, vaan Suomen kansan palvelijoita!
elona (nimimerkki)
Kun Kalli nyt on ilmoittanut palauttavansa suurimmilta rahoittajiltaan saamansa rahat, niin herää kysymys, onko noita rahoja ollenkaan edes käytetty vaalikampanjaan vai mistä ne kaivetaan esille?! Jos ne ovatkin olleet pankkitilillä, niin mitä sanoo lahjaverosäännöstö? Nythän esimerkiksi Niinistö on saanut lahjoituksina yli 100.000 euroa. Kulutettiinko ne kaikki vaalimainontaan? Näihin kysymyksiin olisi hyvä saada vastaus.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Vaalirahan voi parkkeerata omaa konsulttiyhtiöön, joka on laskuttanut vaalikampanjaa.
Liike (nimimerkki)
Ensin lienee selvää, että Kalli tunnustaa saaneensa rahat. Sitten pohditaan, oliko hänen saama tulo ansio- vai pääomatuloa. Sen jälken pohditaan, mikä summa hänen pitäisi palauttaa jokaiselle äänestäjälleen noista rahoista. Näin tavalisetkin ihmiset oppivat, kuinka ilkeitä veroviraston ihmiset ovat.
teo (nimimerkki)
Mitä sanoo Eero Lehti. Suomen yrittäjien puheenjohtajana /edustajana ja kansanedustajana . Kartellien vaikutus yrittäjien tasavertaisuuteen kilpailutilanteessa sekä vaalirahoituksen vaikutus niihin. Entä miten oma vuorovaikutus yrittäjäveljien kauppasotaan.
tapio_o_neva (nimimerkki)
- Toki se on mahdollista. Luulen, että pääministerinä hänellä on paljon muutakin mietittävää kuin se, kuka hänelle on antanut vaalirahoitusta. http://www.mtv3.fi/uutiset/txt/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2008/05/64... Porvareilla on vapaan kilpailun ansiosta aina sisällissota resusseista meneillään keskenään. Siksi aatteenmuodostus kartellina on vaikeaa, paljon vaikeampaa kun maataloustuottajilla, virkamiehillä ja työväellä.
teo (nimimerkki)
Eero Lehtikin haluaa olla ylipappien joukossa järjestelmässä jossa on säätyjä enemmän kuin Intiassa. Suomessa jokainen huijaa säätynsä mukaisesti. Luulisi yrittäjäjärjestöissä pienyrittäjien pikkuhiljaa tajuavan asemansa säädyissä. Pienyrittäjä on pienviljelijän ja työmiehen kaltainen toimija.
juhamalinen (nimimerkki)
Asiat yhdistävät.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Taitaa olla melko hyvä yleispuolue tämä Kehittyvien maakuntien Suomi ry. Siinä on mukana monia hyviä poliitikkoja, ministereitäkin. http://www.taloussanomat.fi/teksti/uutiset/0/200813419 http://www.pohjalainen.fi/Uutisetarticle.jsp?article=328319&Title=Lind:+... http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=110&conference=450000000... Ottaakohan yhdistys lisää henkilöjäseniä? -Merikukka Forsius 5 000 € -Jyrki Katainen 10 000 € Kokoomuksen kautta -Paula Lehtomäki 15 000 € -Suvi Lindén 5 000 € -Juha Mieto 5 000 € -Sauli Niinistö 10 000 € -Marja Tiura -Matti Vanhanen 10 000 € -Anu Vehviläinen -Henna Virkkunen -Paavo Väyrynen 10 000 €
domino (nimimerkki)
Kas kummaa, kun ei ole mennyt euroakaan demarille, mistäs mahtaa johtua? Varmaankin monesta asiasta, mutta lähinnä siitä että jatkuva aatteen palossa tapahtuva kampitus, valehtelu ja kateuden viljely ei välttämättä tee Suomen veturien työllistämismahdollisuuksia kovinkaan paljon paremmaksi...
tapio_o_neva (nimimerkki)
Vasemmiston vaalirahoitus on ollut aina mutkikkaampaa kuin ruskeita kirjekuoria porvaritapaan kauppaneuvoksilta. Vasemmisto jo alkuaikoina joutui kansainväliseen puoluerahoitukseen. Kommunistit veivät Suomen pankin kassan ja perustivat Ruotsiin kommunistipuolueen. Sittemmin SKP:n säätiöt saivat kirjapainolaskuilla NKP:n kansainvälisen osaston solidaarisuusrahaa. Oli hyvä, ettei suomalaisten veronmaksajien tarvinnut maksaa tuotakaan, vaan Neuvostoliitto lypsi lihoistaan. SDP puolestaan kuittasi valuuttasäännöstelyn ohi CIA-rahaa AFL-CIO:n kautta ja Metallityöväen liitto jäi kiinni salkullisesta rahaa tullissa. Uskoisin, että SDP:n kärkikansanedustajien rahoitus on hoidettu siten, että kauppaneuvos Paukut ovat lahjoittaneet ensin yhdistykselle A rahaa väljin kriteerein. Potti on sitten jaettu useammalle työväenyhdistykselle. Työväenyhdistykset ovat siirtäneet rahan puoluekassaan ja lopputuloksena demariehdokkaalla on siistiä SDP:n puoluerahaa ilman kapitalistista kytkentää. Kansainvälisen rahoituksen vuoksi rahankätkentä työväenpuolueissa on ollut aina maakuntaporvareita taitavampaa.
Jocke M (nimimerkki)
Vasemmisto saa pääosin vaalitukensa kaikissa vaaleissa verovähennysoikeutetuista jäsentensä maksamista jäsenmaksuista, joita jäsenet eivät ole valtuutaneet vasemmistoehdokkaiden tukemiseen, koska SAK: jäsenistä 60 %: a on ei sosialisteja. Tukijoita vasemmiston " seminaareissa ynnä muissa kinkereissä ", joissa todelliset ay- rahat "pestään", ovat ay- ammattiosastot ja liitot, joista SAK koostuu. Liitot maksavat SAK: lle pienen prosentuaalisen jäsenmaksun per jäsen, joten rahavaltaa käyttävät itse liitot ja varsinkin isot ammattiosastot, joista liitot koostuvat, ja joilla on huomattan paljon suurempia rahamääriä käytössään kuin eri työnantajajärjestöillä, jotka esim. lakkojen aikana usein operoivat lainarahalla. Otan esimerkiksi erään H:gissä toivan SAK: hon kuuluvan liiton ammattiosaton, jossa on n. 1000 jäsentä. Jokainen jäsen maksaa vuodessa keskimäärin 350 euroa eli yhteensä 350000 euroa, josta ammattiosastolle jää liiton maksujen jälkeen 20%: a eli 70000 euroa verovapaata ja jo kerran kerran verovähennysoikeutettua tuloa, jonka ne voivat kuten liitotkin käyttää muutaman miehen päätöksellä vaikka vasemmistoehdokkaiden tukemiseen kaikissa vaaleissa. Osastojen muut kulut ovat nykyään minimaaliset verrattuna jäsenmaksumääriin. Ps. Miksi aina kirjoitetaan HS:n johtamassa mediassa hyväveliverkostosta, eikä milloinkaan hyvätoveriverkostosta, joka on levittäytynyt muutaman kymmenen vuoden aikana Suomen virkamieskoneistoon jä päättäviin elimiin aina oikeuslaitosta myöden.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Lipsautuksesta tämä kaikki alkoi, ja on päättymätön ongelma! "Tuurin ihme", lyö laudalta kaikki Ideaparkit ja muut ostoparatiisit Suomessa. Se lyö korville kaikkia ostoskeskuksen kannattavuus ym.ennakkolaskelmia, ympäristöarvoista puhumattakaan! Lisäksi omistaja tukee mm. sotaveteraanien työtä ym. jaloja arvoja! Siellä ei ole tarvittu sponsoroitujen kansanedustajien tukea, eikä päinvastoin! Se mitä on tarvittu siellä ja täällä, on rohkeaa yrittäjähenkeä! Ei tehdä kunnon yrittäjistä, eikä kansanedustajista pelkkiä konnia! Huuskon kirjoituksen pohjalta, kun eletään, niin valtakunnassa on taas yksi asia pois! Tärkeämpiä asioita maassa on paljon, tärkeimpänä hyvinvoinnin turvaaminen kaikille kansalaisille.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Jossain korvessa maaseudulla saa yrittää vapaasti, mutta vanhoihin kaupunkeihin ei ole menemistä ilman korruptiota.
SIMO PERTTULA (nimimerkki)
Tarvitaanko korruptiota arviosi mukaan? IKEA tulee, tarvitaanko korruptiota.
ArmasKoivupuu (nimimerkki)
Kyllä nuo poliitikot pitävät kansaa aivan tyhmänä tempauksillaan. Minä en ainakaan usko, että Kallin saamat rahat liikkuvat yhtään minnekään.. Ja jos liikkuvat, liikkuvat jotain muuta kautta takaisin..Esim. taulujen myynti varmaan kasvaa kaikkien aikojen ennätykseen..
tapio_o_neva (nimimerkki)
Seuraavissa euro- tai eduskuntavaaleissa ei ole yhtä riskikeskittymää niin kuin Kehittyvien maakuntien Suomi. Kaikki aikaansa seuraavat järjestävät vaalirahoitustaan Liechtensteinin kautta niin kuin Pertti Salolainen sellaisen oikeushenkilön kautta, jota ei pääse tonkimaan Yhtyneet Kuvalehdet, Alma Media tai Sanoma tai ainakaan Yleisradio. Maakuntien kansanedustajat tekevät jo nyt niin, että he pyytävät lähettämään tonnin puolueen kunnallisjärjestölle toivomuksella, että se annetaan oman kylän kansanedutajaehdokkaalle. Näin ollen 1) summa on alle 1 700 euroa yhdeltä lahjoittajalta (lahjoittaa voi vaikka koko maanomistajasuku). Tämä näkyy sitten viisinkertaisena hintana maanostoissa, jotka ovat välttämättömiä, koska ei voi pakkolunastaa 100% - 200% kalliimmalla, koska se olisi "hirveää sosialistista pakkovaltaa". 2) summa tulee ensisijaisesti puolueen kunnallisjärjestön kautta, joka on täysin sosiaalisesti hyväksyttävä tukijataho, onhan hän "oma mies". 3) Kokoomuksen ja SDP:n talousseminaarit ovat pelleilyä. Eivät liike-elämässä mukana olevat sosialidemokraatit tai primääriporvarit tarvitse julkisen sektorin sekundaporvareiden talousneuvoja. Koska pääomaliikkeet ovat vapaat, ei maksatuksia voida kontrolloida. Maksaisivatkohan puolueet 1% välityspalkkion jos vaikka minä perustaisin Demokratian tuki ry:n, johon jokainen saisi lähetyttää sponsorirahansa ja minä maksatuttaisin demokratiatukena 99% ehdokkaan kustannuksiin? Tarvittaessa rahaa voitaisiin kierrättää yksi kierros venäläisten suosimissa offshore-paikoissa, ei kuitenkaan enää Liechtensteinissa, koska Saksan tiedustelupalvelu loukkaa maan suvereniteettiä eurohengessä eikä Sveitsissä eikä Luxemburgissa, vaan Kyproksella tai Israelissa. Näin ollen valtiovarainministerikin saisi ilman veroministeriä vaalirahansa turvallisesti kierrättämättä sitä kateellisten kautta Kansallisen Kokoomuksen kassan kautta.
ilkkaluoma (nimimerkki)
Kansanedustajat salaavat lahjoittajiaan - Rakel Liekki ei kelpaisi lahjoineen Kokoomukselle*) (Uutisointi innostui, kun taitelijanimeltään Rakel Liekki aloitti kolumnoinnin Demari-lehdessä [Nykypäivä] --- Rakel on tullut aikaisemmin tunnetuksi aikuisviihteestä) [ ... eduskuntaa runtelee kansalaisia ihmetyttävä lain kierto, jopa sen rikkominen - ei sitten millään tahdota antaa tietoja kuka lahjoitti vaalikampanjointeihin rahaa yli 1.700 euroa per case. Samaan aikaan tuore ja lakia ainakin julkisesti kunnioittanut ja noudattanut, eikä ainakaan epäillyksi joutunut Rakel Liekki aliarvostettiin lauseella, jossa "kyllä tähän maailmaan kirjoittajia mahtuu" ylimielisyydellä ilmoitettiin, ettei ainakaan Kokoomuksen ehdokkaaksi kelpaisi ...] Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli nöyrtyi ja ilmoitti lahjoittajansa - reilua, mutta miksi vasta nyt? Toruiko Vanhanen isällisesti, vaikka yksityisyyttä onkin vankasti puolustanut. Uusi kolumnoija Rakel Liekki ei ole ollut niin turhan tarkka yksityisyydestään, siellähän ei mitään salattavaa ole ollut - kaikki paljastukset ovat olleet meille tuttuja jo omistakin kokemuksista - ainakin lapsia saaneille. Herää kysymys miksi vanhoja kansanedustajia korskeuttaa arvioimaan näin alentavasti henkilöä, joka haluaa kirjoittaa Demari-lehteen kolumneja. Myöhemmin lukijat kyllä ratkaisevat ovatko nuo kirjoitukset mielenkiintoisia, luettavia ja suosittuja. Olisiko parempi jättää arvostelu lukijoille, kuten kansanedustajat tykkäävät jättää kohtalonsa äänestäjien käsiin - Kallikin totesi poliittisen vastuunkannon jäävän äänestäjien ratkaistavaksi. Lait ovat kylläkin tarkoitetut kaikille - niin Kallille, kaikille ilmoittamatta jättäneille kansanedustajille kuin Rakel Liekille. Mikä antaa arvosteluoikeuden sellaisesta, josta ei ole tietoa - kukaan ei vielä tiedä kuinka hyvin tai huonosti Rakel kolumnejaan kirjoittaa. Vakavammissa tapauksisskin sanotaan, että taakse jätettyä ei tule eteen tuoda, ainakaan silloin, jos siihen ei liity rikosta tai lain nurjaa tulkintaa. Ihminen on muuttuva, me teemme joka päivä päätöksiä uudesta linjasta - osa onnistuu, osa ei. Meillä kaikilla on aikakausia, eilen toimimme noin, tänään näin ja huomenna taas erilailla. Elämä on jatkuvaa kehitystä - niin viihteen tekijöille kuin kansanedustajillekkin. Puhutaan, että kokenut nainen tietää nuoren kanssasisaren voimat ja mahdollisuudet - onhan kaikilla ollut oikeus kokea nuoruuden käyttövoimaa ja vaikutusmahdollisuutta. Kukapa ei ominaisuuksiaan ja ansioitaan itsensä eduksi käyttäisi. Omien avujen varassa olemme kaikki, niin filosofit, lääkärit kuin viihteellistäjätkin. Jos teemme rehellisen kallupin Rakelin ja tiettyjen vaalirahoitusrikkomuksien tekijöistä - niin arvaan, että Rakel saatetaan kokea uutena mmahdollisuutena ja tuoreena käyttövoimana tuomaan tavallisen kansalaisen näkymää päätöskoneistoihin. Mikä sitten tekee ihmisestä kyvykkään kolumnoijaksi, vaaliehdokkaaksi ja kansanedustajaksi? Kansa varmaan vastaisi yhdestä suusta: Rehellisyys, suoruus ja oikeudenmukaisuus. Eduskunnassa vaalirahoituskeskustelu ei tule pysähtymään - ainakin äänestävä kansa haluaa tietää mitä kukin on oikeasti saanut ja keneltä. Lain varjoisalta puolelta virheet pitää saada esille, ja tässä media voi tehdä osansa -eikä niinkään "uutisherkutella" kaukaisten maiden hädällä, kuolemalla ja epäonnistuneilla pelastusyrityksillä. Demari-lehti teki räväkän liikkeen - on aivan oikein katsoa millaista kynänjälkeä Rakel saa aikaiseksi. Ei ole mitään syytä kataudenpistos rinnassa suoralta kädeltä tuomita vähättelyllä elämänmuutosta tekevää - mahdollisesti terävääkin - kirjoittajaa, siitä voi syntyä vaikka mitä - kansa ja lukijathan tuon päättävät. Media, journalismi ja kansalaisvaikute käyvät omaa muutostaistelua - lukijan rooli aktivoituu ja suoravaikute lisääntyy. Aika näyttä kuinka paljon lukijoita Rakel saa palstoilleen. Osa kansanedustajista voi taasen pohtia sitä, mikä on lain merkitys tavalliselle kansalle, jota edustajat toivottavasti parhaansa mukaan edustavat. *) Ilta-Sanomat 14.5. -maininta Asko-Seljavaaran todenneen, että ei ainakaan Kokoomuksen ehdokkaaksi kelpaisi. Ilkka Luoma http://ilkkaluoma.vuodatus.net http://ilkkaluoma.blogspot.com
ville_miettinen (nimimerkki)
Kansanedustajia ja ministereitä voisi verrata jukeboxiin, joka soittaa aina maksajan toivomia lauluja.
Toni Selkälä (nimimerkki)
Nyt kun vaalirahoitus on nostettu pöydälle, niin onko joku huomannut kysyä menevätkö kaikki vaalirahat todellakin kampanjan toteuttamiseen vai onko kyseessä eräänlainen poliitikon palkkasubventio yritysmaailman puolelta - kerää miten paljon haluat, ilmoita mitä on kulunut ja pidä loput, vai? Niin, ja maksetaanko näistä lahjoituksista lahjavero tavalliseen tapaan vai onko asia järjestetty niin, että poliitikoille lahjoja saa vapaasti antaa? Toinen kiinnostava piirre on rahoituksen osalta lukemattomat seminaarit, joita yksi jos toinenkin puolueaktiivi tuntuu pitävän. Itse en ole koskaan kyllä moisia missään nähnyt enkä kyllä kuullut, että niissä olisi kukaan käynytkään. Tyhmänä sitä ihminen luulisi, että moisiin seminaareihin olisivat kaikki tervetulleita kun kerran rahat menevät hyvään tarkoitukseen...Koko tilanne tuntuu kovin absurdilta ja ehkä loppujen lopuksi olisi sittenkin vaan parempi unohtaa koko vaalirahoituksen julkisuus. Milläs ihmeellä toimintaa voidaan valvoa, jos koko tämän ajankin rahoitusta on voitu kerätä mistä lie ilman, että edes tiedetään kuka rahaa antaa.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Kun ottaa huomioon, että Kehittyvien maakuntien Suomi ry on maksanut jo miltei 100 000 € kansanedustajille ja ministereille, herää kysymys, pitääkö yksityisyrittäjällä, mm. Sukarilla olla peräti MILJOONA euroa ennen kuin hän pääsee Helsingin Kokoomuksesta riippumatta yrittämään Vihdissä. Miten monta miljoonaa Suomessa pitää olla kynnysrahaa, että saa elinkeinovapautta joka on ollut taatuna Suomessa jo vuodesta 1879? Virkavaltaisessa Suomessa yrittäminen on tehty tosi vaikeaksi. Parasta yrittämistä on periä yrityksensä verovapaasti.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Kun seuraavaksi tulee esiin joukkotiedotusvälineiden suorittama vaalirahoituksen peittely (korruptoitunut politiikka on vaikeaa, ellei ole korruptoitunutta mediaa), uskoisin, että koko "kohu" pysähtyy kuin seinään. http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=110&conference=150000000...
onslow (nimimerkki)
Koska on käynyt ilmi, että eduskuntapaikan hankkiminen ja vallankahvaan pääsy kysyy rutosti rahaa kannattaisi paikkoja lisätä radikaalisti niin hankintahinta todennäköisesti pienenisi. Ehdottaisin seuraavaa järjestelmää:Kaksikamarinen eduskunta jossa alempi kamari valitsisi keskuudestaan esim 50 kyvykkäintä jotka huolehtisivat hallituksen pystyttämisestä ja lainvalmistelujen aloittamisesta ja valvomisesta. Näillä olisi parempi korvaus ja puolueet kyllä huolehtisivat että kyvykkäimmät saavat paikat. Yläkamarissa olisi siis 50 alakamarin keskuudestaan valitsemaa jäsentä. Alakamarissa voisi olla esim.500 jäsentä joille maksettaisiin nykyistä huomattavasti vaatimattomampaa korvausta ja tämä kamari kokoontuisi vaalien jälkeen kunnes hallitus on kasattu ja sitten kerran viikossa. Tämä alempi kamari valvoisi haukkana yläkamarin toimia ja kaikki lainsäädäntö pitäisi olla alakamarin enmmistön hyväksymää ennen lainvoimaa. Uuden järjestelmän edut: Laajempi ja tunnettu yläkamarin eliitti jolla painoarvoa. Vastapainoksi voimakas alakamarin edustajia etsimässä virheitä joilla pudottaa yläkamariporukkaa ja nostaa itsensä vielä pykälää ylemmäs hierarkiassa. Tehokkaampi lainsäädäntötyö, alakamari vain joko hyväksyy tai hylkää esitetyt lait ja asetukset. Muutoksia ei tehdä alakamarissa, tällöin nykyisin kaikki lait pilaava lillukanvarsien lisääminen hätäisesti viime hetkillä loppuisi. Paikkoja edustuslaitoksessa tulisi lisää joten useammilla kansalaisilla olisi kontaktipintaa edustajiin ja vaihtuvuus olisi suurempaa. Pienempienkin ryhmien olisi mahdollisuus saada ääntään kuuluville. Useat pienet ryhmät voivat liittoutua ja saada ehdokkaitaan yläkamariin. Voisimme nähdä myös ns. yhden tai kahden asian liikkeitä eikä pelkkää yleispuoluelöpinää. Paikkojen kasvu pienentäisi kustannuksia koska valituksi tuleminen on helpompaa. Tämä pohdiskelu sen vuoksi, että jotakin on pian pakko tehdä. Voiko joku esimerkiksi antaa edes yhden esimerkin loistavasta lainvalmistelutyöstä ja lopputuloksesta eli valmiista laista tai asetuksesta viimeisen kymmenen vuoden aikana.
tapio_o_neva (nimimerkki)
"Kaksikamarinen eduskunta jossa alempi kamari valitsisi keskuudestaan esim 50 kyvykkäintä jotka huolehtisivat hallituksen pystyttämisestä ja lainvalmistelujen aloittamisesta ja valvomisesta. Näillä olisi parempi korvaus ja puolueet kyllä huolehtisivat että kyvykkäimmät saavat paikat." Tästä olisi seurauksena se, että yrittäjä joutuisi saadakseen elinkeinovapauden pääkaupunkiseudulla lahjomaan sekä eduskunnan että senaatin. Loppujen lopuksi pääkaupunkiseudulla ei olisi enää varaa yrittää kuin amerikkalaisella rahastosyhtiöllä tai venäläisillä valtionyhtiöillä. Ellei kukaan saisi yrittää, pääkaupunkiseudun kartellismi ja kurjuus jatkuisi sosialidemokraattisen hyvinvoinnin ja ympäristövihreyden nimissä Helsingin Kokoomuksen ja Vihreiden toimesta maailman tappiin.
tuulakiilamo (nimimerkki)
Miten tyylikkäästi asia onkaan hoidettu! Ei ikävää julkisuutta eikä Kalli-maista tyrimistä! Samalle viivalle kaikki, toivon.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Ne, joilla on ollut rahaa vuosisatoja pidempään osaavat käyttää sitä työläisiä ja talonpoikia elegantimmin. Ankkalampi osaa esittää liberaalia ja vaieta asiansa kunnon arvokonservatiivin tapaan. Joku venäläinen oligarkki voisi kertoa, miten julma valtio ja sairaalloisen utelias kilpailevien oligarkkien omistama lehdistö voidaan kiertää muutoinkin kuin tappotuomioilla. SKP:n säätiöiden rahankierrätysmenetelmät kannattaisi ottaa oppiaineeksi kapitalistisissakin puoluekouluissa. Samoin STS:n ja sosialidemokraattien. Jos haluaa vaikuttaa rehelliseltä ja on vain pientä rahaa tulossa niin kannattaa kierrättää oman puolueen kunnallisjärjestön kautta. Jos kaverit ovat epäluotettavia, kannattaa perustaa oman porukan puoluejärjestö, jonka rahastonhoitaja on vaitelias.
Texas (nimimerkki)
Outoa Edustajien rahoituksessa on se ,että se kohdistuu juuri niihin jotka antoivat YRITYKSILLE sukupolven vaihtuessa Verohelpotuksen,vapauttivat Varallisuus veron ja näin.Kysynkin kukas se oli joka osti Puoluetta tukien Suomen Kokoomuksen hallitukseen. Eli ISO raha esiin.? Jää odottamaan oikeudenmukaisen ja demokraatisen Suomen nousua.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Kaikkein mielenkiintoisin tapaus Sukari teamissa on Marja Tiura, joka ei ollut maksanut kahdeksaan vuoteen ainuttakaan televisiolupaa ja joka haastoi riitaa työsulussa olevien paperimiesten kanssa ryhtyen valittamaan tilaamistaan uhkailuista paperimiehiltä. Tiura sai suosikkityttönä 20 000 € samalla kun Vanhanen ja Niinistö vain 10 000 €. Jos Tiura ei olisi saanut 20 000 € niin olisiko hänen kampanjansa ollut laimeampi eli olisiko hänen äänikuningattaruurensa ollut montaakin tuhatta ääntä laihempi. On käsittämätöntä, että Sukari & kumppanit törsää Tiuraan niin älyttömästi rahaa. Oliko tarkoituksena panna Sasi vähitellen syrjään ja edetä "tasa-arvoisesti" naisasialla pukkaamalla Tiura ministeriksi. Suomessa on aivan oikeitakin asioita, joten kulttuuriministereitä ei voi olla kovin montaa... Pirkanmaan Kokoomus yrittää saada tietenkin osansa nyt kun Kanerva ja turkulaiset möhlivät. Jotenkin tuntuu siltä, että Heikki A. Ollila & kumppanit saisivat kehittää jonkin muun naisen kuin Tiuran Sasin rinnalle tai tilalle. Järkeviä naisia politiikkaan ei ole paljoa tarjolla. Vastuullisten isien pitäisi kasvattaa muutama realistinen järkitytär kunnanvaltuutetuksi ja kansanedustajaehdokkaaksi.
camunen (nimimerkki)
Melkoisia konsulttihumoristeja kansanmies Sukarin taustaveikkoina: Ideapark - Ajatuspuisto, taivaallinen rahan aukio.
Jocke M (nimimerkki)
Olette käyneet tällä saitilla eisosialistien vaalirahoitusta vastaan, mutta ette ole sanallakaan puuttuneet ay- toverijärjestöjen maksamaan vaalitukeen vasemmistopuolueille verovähennysoikeutetuista liiton jäsenmaksutuloista, jotka usein "pestään" eri työväenyhdistyksien tileille ja lahjoitetaan jollekin vasemmiston ehdokkaalle ilman maksavan jäsenistön suostumusta. Se on vähän eri asia, kuin yrityksien myöntämät vaaliavustukset jo kertaalleen verotetusta yrityksen tuloksesta.
lusiina (nimimerkki)
Kamelinselän katkaisi tämä vaalirahoitus sotku. Ja suurimpana syynä se että lakia ei muka voida korjata nopealla aikataululla. Kuitenkin sairaanhoitajille kyllä pystyttiin erittäin nopealla aikataululla järkkäämään pakkotyölaki. Ei hyvää päivää sentään, tavallista ihmistä koskevat lait pystytään sorvaamaan nopeasti, mutta jos laki jotenkin koskettaa poliitikkoja niin se kyllä vatvotaan ja vatvotaan maailman tappiin, toivoen että asia tavallisilta ihmisiltä unohtuisi. Miksi ihmeessä äänestäisin ketään kansanedustajaksi, kun ainoa tarkoitus heillä on omanedun ajaminen?
birgit 2 (nimimerkki)
Lukiessani näitä kommentteja ,ihmettelen mitä uutta on vaalirahoituksissa ja miksi niistä on noussut tällainen kohu ?Kautta aikojen on rahaa jaettu eikä niistä ole kohuja nostettu ja näin tullaan tekemään jatkossakin tavalla tai toisella. Minun puolestani antakoon rahaa ne kellä sitä on ,en ole koskaan ollut kiinnostunut kuka saa mitäkin,äänestän itse sen mukaan mitä tunnen ja kuinka pätevänä ehdokastani pidän. Olen myös hämmästynyt IdeaParkin Vihdin haketta koskevasta kohusta. Suomesta häviää nykyään tehtaat , työpaikkoja ei enää kohta sillä alueella ole,jos kauppa kannattaa ja Sukari järjestää Vihtiin n. 700 työpaikkaa,on se minun mielestäni ihan kunnioitettavaa. En tunne Vihdin kaavoitustilannetta joten en tiedä siihen liittyviä syitä,mutta asiana ihan OK.Kun ihmisillä tänä päivänä on aikaa ja kiinnostusta viettää aikaa jossain kauppakeskuksessa jopa 4 tuntia päivässä,niin suotakoon se heille.Annetaan rahan liikkua.Eikö tuo liene kaikkien etu jollain tasolla ja Vihtiinkin tulisi elämää ja niitä verorahoja.Ei huono idea.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Suomessa pitää asiat hoitaa länsimaisen sivistysvaltion tavalla eikä itäeurooppalaisesti suoraan. Kalli palauttaa miljonääreille 40 000 euroa ja saa ne ennen seuraavia eduskuntavaaleja ne ehkä useita kanavia pitkin takaisin, mutta ei itselleen, vaan jollekin postilaatikolleen. Miksi köyhän Kallin pitäisi palauttaa rahoja miljonääreille ja miksi Sukarin pitäisi ostaa Vasemmistoliiton kokoinen eduskuntaryhmä saadakseen elinkeinovapautta Helsingin Kokoomuksen sponsoreila? Eikö se, että Sukarin pitää käyttää satojatuhansia oikeuden ostamiseen, osoita, miten korruptoitunut Helsingin kaupunginvaltuusto sponsoroineen on?
Ajatellaan tätäkin (nimimerkki)
Uutisessa mainitaan huolettomasti, perinteisesti vasemmistoehdokkaat saavat vaaliavustuksensa AY-liikkeen rahoista. Mistä AY-rahat ovat peräisin? Ne on saatu verovähennyskelpoisista AY-liikkeen jäsenmaksuista. Tämä tarkoittaa sitä, että ainakin osittain kansan yhteisestä kukkarosta maksetaan vasemmistopuolueiden ehdokkaiden vaalituet. Kummastelen sitä, että demarivetoinen lehdistö Suomessa ei ole koskaan huomannut AY-liikkeen saamissa verovähennyskelpoisissa jäsenmaksuissa mitään ongelmaa. Rahoitukseen osallistuu siis koko veroa maksava kansa tahtoi sitten tai ei! Ammattiliittojen jäsemaksujen verovähennysoikeus tulisi poistaa mitä pikimmin, samoin puoluetuet. Koko systeemi kaipaa saneerauksen. Tulkoon jokainen puolue toimeen itse hankkimillaan varoilla. Yhteiskunnan toimiin ei kuulu tukea puolueita eikä kansanedustaja ehdokkaita.
Zeus Väinämöinen (nimimerkki)
Ihalainen teki päätöksensä ilman jäsenten suostumusta Halosen vaalikampanjoinnin rahoittamiseksi. AY-jäsenmaksujen verovähennysoikeutta on perusteltu lähinnä sillä, että yritykset vähentävät liiketoiminnan kuluna jäsenmaksunsa työnantajajärjestöön. Näin myös työntekijäpuoli saisi vähentää maksunsa. Mielestäni näin voisi olla jatkossakin, kunhan ay-liike lopettaisi ILO:n periaatteiden vastaisen poliitikkojen tukemisen. SAK on omien sääntöjensä mukaan puolueista riippumaton, mutta käytännössä puheenjohtaja rikkoo järjestönsä sääntöjä, antamalla rahallista tukea yleensäkään tai kenellekään ehdokkaalle tai puolueelle. USA:ssa asia on ratkaistu näin: "Contributions are not deductible as charitable contributions for federal income-tax purposes. Federal law requires us to report the name, address, occupation, and employer of any contributor who gives more than $200 in an election cycle. For the primary election, an individual may give up to $2,300, a couple may contribute up to $4,600, and a federal PAC may contribute up to $5,000. Contributions from corporations, labor unions, federal-government contractors, national banks, and foreign nationals without permanent residency status are prohibited." Eli ay-liikkeen suora vaalirahoitus on kiellettyä kuten myös suora yritysten rahoitus, eikä verovähennystä vaalituesta anneta. (eli kuten mainitsit, verovähennyskelpoisia jäsenmaksuja ei voi käyttää ehdokkaan tukemiseen). Suomessa tässä suhteessa demokratian korruptionvalvonta on lapsenkengissä. Eihän siitä pitkä aika ole, kun USA maksoi demareille ja Neuvostoliitto oikeistopuolueille vaalikampanjarahaa.
Yrjö (nimimerkki)
Ay-liikkeen tuki on luonnolista vasemiston ~ työväenliikkeen poliitikoille. Toi verovähennyskelpoisuus on outo perustelu, mihinkä toimiin ay-liike saisi rahojaan (niitä verottomia) käyttää, sijoitustoimintaanko vai mihin? Oltaisiin isoissa ongelmissa jos visiosi toteutuisi: päättäjät olisivat pelkästään suuren rahan edustajia eivätkä kansan.
tapio_o_neva (nimimerkki)
Yrittäjät voivat vähentää yrityksensä tulonhankkimismenona maksamansa vaalituen. Esimerkiksi Kansallisen Kokoomuksen ja SDP:n suosimat talousseminaarit ovat yrityksille verotuksessa vähennyskelpoinen meno. Ainoa, joka ei saa valtion verotuella tukea ehdokastaan on yksityinen kansalainen, luonnollinen henkilö. SAK:n ja Sukarin rahat ovat verovähennyskelpoisia Antti tai Anni Äänestäjän eivät.
Zeus Väinämöinen (nimimerkki)
Hieman muotoilisin tuota verovähennysoikeutta siten, että yritykset vähentävät vaalitukea liiketoiminnan kuluna, joka pienentää tulosta, mistä veroa maksetaan. Kulu (vaalituki) maksetaan verottamattomasta liikevaihdosta ja se sisältää tässä muodossa aukottoman logiikan korruptioon. Koska vaalituella pyritään vaikuttamaan liiketoimintaan, (koska se on kirjattu liiketoiminnan kuluksi) on se vääjäämättä ja yksiselitteisesti hyödyn tavoittelua yrityksen liiketoiminnalle - eli 100 prosenttista korruptiota. Jos yritys tai mikään muukaan taloudellinen toimija (esim. ay-liike) ei vähentäisi verotettavaa tulostaan näillä vaalituilla, voitaisiin korruptiota katsella lievemmin, koska sillä ei ole ollut tarkoitus vaikuttaa yrityksen liiketoimintaan. Hoksasitteko?
Ajatellaan tätäkin (nimimerkki)
Minusta vaalirahan antaminen jollekin edustajalle ei ole väärin. Ei ole oikein, että naapuri saa sanoa, kenelle rahojansa lahoittaa, mitä aatteita haluaa tukea. Luonto, siis ihmiset eivät ole tasa-arvoisia, vaan heillä esim edustajilla on erilaisia verkostoitumiskykyjä. Siitä ei saa sakottaa. Vain väärin on se, että edustaja ei ilmoita tukijoitaan. Sen sijaan on aivan väärin, että verovähennyskelpoinen AY-maksu saattaa rahoittaa maksajan vastaista poliittista mielipidettä. Yhteisistä varoista, puoluekannasta riippumatta kerättyjen maksajien luovuttamia varoja- AY-liike käyttää esim. vasemmistoehdokkaiden tukemiseen. Käytännössä oikeistolaiset AY-maksun maksajat joutuvat tukemaan esim. vasemmistolaisen (esim. Halosen) kampanjaa. Se on täysin väärin. Verovähennysoikeus tulisi poistaa AY-maksuilta ja puoluetuki samoin lopettaa. Poliittiset puolueet ja ammatiyhdistysliike tulkoon toimeen omillaan tässä suhteessa. Ne ovat paisuneet mammuttimaisiksi syöttiläiksi tässä yhteiskunnassa ja alkuperäinen tarkoitus- kansalainen on unohdettu. Yhteiset varat tarvitaan nykyään ihan muualle, mm vanhusten hoitoon.
Sulo Hytonen (nimimerkki)
Päällimmäiseksi nostatetusta vaalirahakohusta tulee mieleen todelliset siltarumpupolitikot, jotka näyttävät pitävän päämajaansa maan pääkaupungissa. Sukari on toiminut kuin liikemiehen pitääkin. Rahaa pitä sijoittaa sinne missä on odotettavissa jotain käytännön vastiketta- muu olisikin sulaa hulluutta. Ministeri Vapaavuori on ilmeisesti joutunut puun ja kuoren väliin. Hän sai osan Espoosta ja tästä tietenkin on annettava jotain vastapalvelukseksi, tämä on politiikassa selvä kuin pläkki- siis jos aikoo jatkaa politiikkona. Vapaavuori on tätänykyä valtakunnan päähurskastelija Ympäristötekijöillä ei ole mitään tekemistä silloin kun pelissä on Helsingin liike-elämän rahavirrat ja kaupungin kehityksen suunta. Mikään mahti ei estä maksukykyisiä Helsinkiläisiä äänestämään jaloillaan, valitsemaan asuinpaikkaansa, valitsemaan naapureitaan, elinympäristöään ja tapaansa käyttää omia rahojaan. Mikäli halutaan lisätä kantakaupungin vetovoimaa siihen tarvitaan jo tätä nykyä niin kovia lääkkeitä ettei niihin löydy voimaa eikä rohkeutta miltään taholta.
E.Emil Lindberg (nimimerkki)
Tämä vaaliraha lienee ennen ollut nimeltään lahjus. Tätä perustelen mm. sillä että ko rahaa on annettu myös useita päiviä suoritettujen vaalien jälkeen. Kohdistunut valittuihin kansanedustajiin.
camunen (nimimerkki)
Onkohan jossakin unohtunut että puoluetuen tarkoitus oli päinvastoin vähentää riittppuvuutta yrityksistä?
ilkkaluoma (nimimerkki)
Pääministeri Matti Vanhanen: Nykypoliittinen järjestelmä kohtaamassa kriisinsä*) (Uutisointi hehkuttaa vaalirahoitussotkuja, laittomuuksia ja salailuja. Poliitikot ovat perinteellisesti vain lakaisseet roskansa maton alle - nyt media ja kansa puuttuvat asiaan. Luottamus rapautuu, kuten jo pidempään ovat ennusmerkit olleet ilmassa - vähäinen äänestysprosentti ja kansan suussa leviävät sutkaukset ja vitsit edustajistamme ja lainlaatijoistamme --- ei laajana yleistyksenä) YLE 1 A-talk esitti torstaina 22.toukokuuta 2008 ajankohtaishaastattelun, jossa mm. elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ja oppositioedustaja, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanailivat voimakkaasti poliittisesta moraalista, salailusta ja sanoista, joita oli sanottu tai ei: - Timo Soini kertoi tapaus Matti Vanhasen sanoneen toimittajalle, kysyttäessä oliko lakia rikottu, kun raportit yli 1.700 euron "vaalilahjoituksista" oli edustaja Kallilta tekemättä - "en ole keskustellut edustaja Kallin kanssa aiheesta", oli Vanhasen ilmoitus (?) --- YLE voi kaivella nauhojaan ja etsiä ko. haastatteluhetken, sillä Mauri Pekkarinen otti Soinin lausahduksen vakavasti, jopa sormeaan heristäen. Poliittinen intohimoriita on näin valmis --- ... tosin on aina muistettava, että kansa valitsee "näköisiään ja tuntuisiaan" edustajia - eduskunta on kuin pienoissuomi ilman taloudelliselta menestykseltään "alinta" kvartaalia - sen sijaan kvartaalitalous on yliedustettuna. ......... Alla aiheeseen hyvin sopiva mielipidekirjoitus vajaan vuoden takaa, jossa käsitellään kansalaisten luottamusta, odotuksia ja ajatelmia edustajistaan, nykymenosta ja yleensä yhteiskunnastamme - mihin se sitten onkaan menossa. *) ei sanatarkka lainaus Ilkka Luoma Lisäksi linkkejä kirjoituksiin, joissa ruoditaan luottamusta, edustajia sekä eduskuntaamme kuin nykypolitiikkaakin ---- -- http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1328581 -- -- http://ilkkaluoma.vuodatus.net/blog/1328593 -- ------- ORIG 13.08.2007 Peruskansalaiset valitsevat sosiaalisen ympäristövastuuelämän uudet linjat [ ... asuntokauppa hiipuu, ... töitä riittäisi toistaiseksi kaikille, mutta mistä tekijät - osan kärvistellessä työhaluttomuudessa tai epätietoisuudessa mitä tekisi tänään ja huomenna. Perussuomalaiset kasvavat päättäjien asemaan ja sosiaalidemokratia käy omaa kamppailua puoluepolitiikan ja kansalaisliikeajatuksen rajoilla ... ] "Maassa kaikki hyvin ja tuleva kuningas eläköön kauan". Elintasolintukotomme on yhteiskuntapoliittisessa "vaikutekriisissa" - kansa ei laajasti tue perinteellistä puoluepolitiikkaa. Kansakunta vaikuttaa nyt suoraan ja keskustelee keskenään - ohi puolueapparaattien. Suomi on syönyt hyvin, vaikka nälkä kulutuksen kasvussa onkin ohittanut vyön viimeisenkin solkireiän. Nälkä on myös tietämättömyydessä, mitä huominen tuo tullessaan. Suomalainen on keskimäärin perusihminen, joka ei kannata Natoa, mutta kannattaa varusmiesarmeijaa ja poliisia peruskansalaisten turvaksi mm. maahanmuuttajien varalta. Tavallinen kansa uskoo Jumalaan, ei käy kirkossa, mutta maksaa verot. Suomalainen on epäluuloinen vierasta kohtaan, olemme tottuneet saloseutuihin ja olemme yksi Euroopan harvaan asutuimmista valtioista. Reviirimme istuvat mielissämme, aidoissamme ja suojauksissamme - kuitenkin kilttiä ja hyväuskoista luonnettamme puolustaessamme. Suomi oli puolueiden maa - niitä meillä riittää, olemmahan aatesirpaloituma ilman aatetta. Meillä on kolme suurta, mutta aatekriisissä olevaa - kansa ei enää laajasti luota puoluepolitiikaan. Kansalaiset valitsevat ihmisiä, siis tekijöitä, joihin toivottavasti voisivat luottaa. 'Puolue pettää aina', näin me useasti ajattelemme. Perussuomalaiset saivat suuren vaalivoiton, kiitos mm. hyvän Uusimaa menestyksen. Vanhempi ikäpolvi muistaa vielä Veikko Vennamon suurvoiton, jossa Suomi ja eduskunta saivat 17 kansanedustajaa unohdetulta kansalta, joka tiesi mitä halusi. Veikko loi henkeä ja siihen kulminoitua aate, mies ja tahto. Kyllä kansa sen tiesi. Perussuomalaiset, jotka ovat Veikon, Einon ja Pekan jälkeläisiä, valmentautuvat uuteen suurvoittoon, samalla kun demarit pohtivat minne jäi aate, henki ja johtajan karismaattinen voima - Tannerista ja vanhemmasta Paasiosta on jo kulunut pitkä aika. Puolueet muuntuvat vääjäämättä kansalaisliikkeiksi. Kansalla on nyt suoravaikuttamisen kanavia käytössään, me osaamme viestiä, löytää tietoa ja mielipiteitä verkosta. Olemme verkottumassa ja bloggaamme, keskustelemme anonyymeinä sekä kerromme mistä voi ostaa ja mistä sai mitäkin palvelua. Kansalaiset siirtyvät suoravaikuttamiseen. Puolueiden on muututtava siinä mukana, jos mielivät pysyä tavallisen perussuomalaisen kelkassa. Puolueiden ja kansan etäisyys toisistansa on nyt saavuttanut rajansa. Tämän päivän pieni puolue kansalaisliikkeenä voi olla huomisen suuri vaikuttaja. Aate on heräämässä uudelleen. Arjen pienkuluttaja on huomannut tapahtumassa olevat ympäristömuutokset niin henkisenä oravanpyöränä kuin talouskiihkeytenä, mutta ennen kaikkea muutoksina ympärillämme, mistä kuintenkin ammennamme kaiken elinvoimamme. Haemme muutosta ja odotamme suunnannäyttäjää, mikä kulminoituu myös henkilönä, joka sanoo ja pitää sen mitä lupaa. Suurin lupaus on yhteenkuuluvuuden viesti - vaikuttavin lupaus on välittäminen ja osallistuminen, ei välttämättä katteeton palkankorotus, verojen alennus, vaan oikeudenmukaisuus jaossa, tuessa ja huomioimisessa. Huomisen aate ei ehkä ole puoluepolitiikkaa, vaan se saattaa olla kansalaistoimintaa, jossa osallistumisen riemu ja yhteenkuuluvuus nostavat ihmiset vaikuteryhmiin kukin mieltymystensä mukaisesti. Yksinäisyys, osallistumattomuus ja sivuraiteelle jäänti pelottavat eniten. Vaatimatonkin toimeentulo hyväksytään, kunhan on tunne tarpeellisuudesta ja joukkoon kuulumisesta. Vaikeina aikoina ihminen osoittaa parhaan taistelutahtonsa ja tuolloin yhteishenki ratkaisee. Kansalaisliike on ryhmätoimintaa, missä on päämäärä. Päämäärä kristalloituu johtotähtenä, suunnalla pitää olla näyttäjä - näyttäjä tulee olla keulakuva johon luotetaan. Johtaja antaa ryhmälle ja liikkeelle kasvot - kasvot ovat elämää suurempi asia, kun ratkaistaan tahdon lujuus ajaa omiensa asioita. Vahvin asiaansa uskova saavuttaa voiton. Muutokset ovat nyt lähempänä kuin miesmuistiin jämähtäneiden puolueapparaattien aikana, jolloin meitä "hallitsemaan" valiintuivat henkilöt, jotka kasvoivat ulos aivan tavallisen kansalaisen elämisen arkitodellisuudesta. Seuraavat vaalit ovat yllättäen pienen ja suuren mittelö, jossa kirkastuu uusi aatteen tie, missä kansalainen saa sijansa vaikuttajana myös muulloin kuin vaaliuurnilla. Suoran kansalaisvaikuttamisen aikakausi on alkanut ja tämä edellyttää aktiivisuutta, näkyvyyttä ja määrätietoisuutta kansanjohtajilta. Lupaus huomisesta on niukkuus, josta joudumme maksamaan velkaa sinne, mistä ympäriltämme ylettömällä kulutuksella, vain oman lyhytnäköisen etumme vuoksi, ryöstimme. On velanmaksun aika. Ilkka Luoma http://ilkkaluoma.blogspot.com -------------------------------------------------------------------------------- Mielipidekirjoitukseen liittyvä kuvakertomus - [kuvia saa käyttää vapasti ylläolevan kirjoituksen kanssa. Copyright by Ilkka Luoma 2007] Kuva 1 --- http://www.panoramio.com/photo/3900903 --- 28072007098.jpg 915kB Teksti Suomi muutti kaupunkeihin ja autioitti maaseutua. Miltei meidän kaikkien tavallisten suomalaisten juuret ovat mullassa. Pysähtynyt juna ilman veturia Kallislahden asemalla. Ratakenttä on ruohottunut, mutta voisiko lisääntyvä kotimainen puukauppa jälleen virkistää maaseutua, junaliikennettä ja paluumuuttoa juurillemme, jonne joka kesäviikonloppu kymmenet tuhannet kaupunkilaiset suuntaavat hermojaan lepuuttamaan. Nykyiset sivuraiteet voivat olla huomisen väyliä, jotka tuovat toimeliaisuutta syrjäseuduille - Suomi on suuri maa, jossa on hyvä asua. Kuva 2 --- http://www.panoramio.com/photo/3900907 --- 28072007126.jpg 928kB Teksti Tai kuinka se sitten meneekään? Kuitenkin kaikissa tilanteissa aivan tavallinen perussuomalainen on aina maksumies/ -nainen, kun päätöksille rahoittajaa haetaan. Onko nykyinen puoluebyrokratisoitunut apparaattijärjestelmä huomisen päättäjä, jää suuren kansa ratkaistavaksi. Tämän päivän pienet puolueet voivat olla huomisen suuria kansalaisliikkeitä - kansa ottaa vaikutusmahdollisuuksia enenevästi käsiinsä, ei vain vaaleissa, vaan jatkuvina vaikutekanavina valitsemilleen. Kuva 3 --- http://www.panoramio.com/photo/3900911 --- 28072007131.jpg 1013kB Teksti Suomalainen aivan tavallinen kylätaiteilija ilmineerasi mielipiteensä suoraan kuvina, patsaina ja teksteinä. Tämäkin on suoraa kansalaisvaikuttamista. Vekaranjärvellä suuren varuskunnan vieressä kantaa ottava suoravaikutetaiteilija osoitti ajatuksensa kaikille ohikulkijoille (Onnela). Kuva 4 --- http://www.panoramio.com/photo/3900923 --- DSC_8751.jpg 2802kB Teksti Perussuomalaisen intohimo on sauna ja usein siihen liittyvä olut ja sahti. Kaikkea kohtuudella, on vanhan kansan viisaus, joka pätee myös tunteiden ravitsemisessa. Suomalaiseen elämäntyyliin kuuluu sauna ja ranta, mistä uida. Kohtalomme alkoi vedestä ja siihen se myös joskus päättyy. Millaisia ovat tämän päivän suurien puolueiden kohtalot, kun kansakunta huomaa voivansa tehdä kansalaisliikkeinä omia päätöksiään suoraan ohi byrokratisoituneiden puolueapparaattien? Kuva 5 --- http://www.panoramio.com/photo/3900933 --- DSC_8776.jpg 2986kB Teksti Meille monille aivan tavallisille perussuomalaisille riittää ruismoottorinen aitosuomalainen puuvene mökin rantaan. Vuosituhannet saloseuduillamme vesistöt ylitettiin ruuhilla, veneillä ja nimenomaan ihmisvoimalla, joka ei rasittanut luontoa, vaan ravitsi sitä väkevinä eloperäisinä luontopäästöinä. Olisiko huomisen uudet kansalaisliikkeet myös väkeviä todisteita vastuidemme kasvusta? Kuva 6 --- http://www.panoramio.com/photo/3900944 --- DSC_8780.jpg 3097kB Teksti Kiihkoutuva kulutusjuhlamme vaatii lepoa ja rauhoittumista. Usko huomiseen ladataan rannoilta ja vedestä - meillä tavallisilla suomalaisilla on suuri veto veden ääreen, sieltä mistä vuosimiljoonia sitten nousimme jatkamaan sukuamme maan päälle. Tavalliselle perussuomalaiselle riittää uskottava ja luottamusta herättävä valtion ohjastaminen - syntyykö tämän päivän pienet puolueet huomisen suuriksi kansanliikkeiksi ohjastamaan meitä luontoystävällisempään suuntaan? Kuva 7 --- http://www.panoramio.com/photo/3900952 --- DSC_8824.jpg 2798kB Teksti Tyven sisäsuomalainen järvi, jossa pienet veden kareet laajenevat tyyntyäkseen lopulta. Tyyntä myrskyn edellä - olemme kuluttaneet luontomme elinvoimaa siihen tahtiin, että huomisen rajuilmat odottavat jo tyvenen takana. Meillä suomalaisilla on valitettavasti yksi maailman suurimmista ekologisista jalanjäljistä, siis kulutamme henkeä kohti valtavat määrät energiaa. Kuva 8 --- http://www.panoramio.com/photo/3900960 --- DSC_8828.jpg 2560kB Teksti Tavallisen suomalaisen ydinperheen pyyde ja toive on terveet lapset ja ilo niiden kasvattamisesta niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Leikkiviä lapsia kirmailee pienen järven rannalla; kaikki leikit eivät vaadi kalliita laitteita, vekottimia ja vempeleitä - joskus riittää pelkkä ilo lämpimästä vedestä ja omien vanhempien läheisyydestä. Kuva 9 --- http://www.panoramio.com/photo/3900966 --- DSC_8861.jpg 2867kB Teksti Juuri tavallinen suomalainen kaipaa rauhaa, omaa rantaa ja pientä saunaa, jossa voi hikoilla pois arkipäivän murheet oman perheen kesken. Kaikki ilot ja mukavuudet eivät maksa paljon, tarvittaisiin vain yritteliästä mieltä. Tavallisen suomalaisen ikioma sauna jossain järvisuomessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset