Markku Huusko

Romanian romanit ja isäntä Puusan hyvä teko

Vielä on olemassa hyväsydämisiä yrittäjiä. Puhumattakaan osaavista työntekijöistä.

Voiko jouluviikolle tehdä parempaa ajankohtaistarinaa kuin Ylen A-studio, joka näytti eilen jutun hiihtokeskusyrittäjä Tom Puusan palkkaamista Romanian romaneista?

Romanialaiset työntekijät osoittautuivat työteliäiksi ja sympaattisiksi ihmisiksi. Asuntovaunuihin majoittuneet romanit osasivat hoitaa yrittäjän koneet ja hevoset sekä siivota Nummi-Pusulan Alhovuoressa paikat.

Yrittäjä, jota iloiset työntekijät kutsuivat leikkisästi isännäksi, oli työvoimaansa hyvin tyytyväinen. Suomalaisia hän ei ollut näihin töihin saanut.

Tv-jutun kuusi romania eivät olleet innostuneita kerjäämisestä. Sitä saattoi tehdä vain pakon edessä.

Kyseistä tarinaa on jokaisen epäinhimillisyyteen ja ylimielisyyteen taipuvaisen perusvalkoisen herrakansalaisen hyvä kelata Yle Areenasta vaikka koko joulu.


PS. Minä aion kannattaa isäntä Puusan yritystä asioimalla siellä ensi vuonna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (128 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Voi luoja sentään!!!!

Kannattaa tutustua paremmin asiaan ennenkuin hehkuttaa.
Paikallinen uskovaisten/seurakuntahan niiden 6 romanin liksat suurelta osin maksoi ei se YRITTÄJÄ jolle nämä olivat käytännössä ilmaista työvoimaa.

Mene vaan rauhassa ilakoimaan ilmaistyövoimaa käyttävän urakoitsijan rinteille.

En tiedä pystyykö itse maksamaan ensivuonna palkkaa, mutta luulen saman menon jatkuvan.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kyllä te nimettömät kirjoittajat kaiken tiedätte ja kauhistella osaatte. Että vielä ilmaistyövoimaa. Liksa oli 8€/h, jonka joku maksaa. Jos siinä on mukana jokin järjestö, onko se jotenkin paheksuttavaa?

Vieras (nimimerkki)

Onko tämä "jokin" järjestö kovinkin rasistinen, kun ei ole ollut mukana suomalaisia työllistämässä?

Aimo Remes (nimimerkki)

Ei tietenkään mitään pahaa 8€ tunnilta on maataloustyöntekijän työehtosopimuksen haarukassa ja varmasti sillä saa suomalaisiakin työntekijöitä.Vanha sanonta tässäkin tapauksessa pitänee paikkansa:"Ei yksi pääskynen kesää tee" ja tuskimpa kuusikaan.Maksoivatko veronsa suomeen, maksoiko työnantaja oheiskulut, niin tosiasiallisesti tuntihinta jossain 14€/h.Kotimainen pitkäaikaistyöllistetty on ilmaista työvoimaa 9 € päivä velvollisuus käydä työssä jopa 50 km. päästä.
Kunnanhuutolainen ollessaan isännän tunkiolla hakopölkyllä sai edes ruuan, nämä nykyajan huutolaiset eivät saa edes sitäkään. Näitä työllistettyjä on pääosin valtio-ja kunnallishallinnolla.Ympyrä on jo sulkeutunut.

Vieras (nimimerkki)

Ohjelmassa oli hurjan ihana ja toiveikas musiikki. Minäkin menen Nummi-Pusulaan laskettelemaan ja syömään heti kun vain pääsen. Saakohan ravintolassa kuulla lisää sitä ihanaa musiikkia?

a.j-o (nimimerkki)

Kun näin ohjelman, niin sanoin heti, että tähän asiaan puuttuu sak ja muut vasemmistolaiset. Olisit iloinen,että jotkut vielä haluavat tehdä suomalaisten vieroksumat työt.

Kalle Kaniini (nimimerkki)

Niinpä. Miksi ei tuo hurmosseurakunta tukenut kotimaisen työvoiman palkkausta? Yrittäjiksi sanotaan monia yksityisiä keinottelijoita, joilla ei ole palkanmaksukykyä, vaan suuret odotukset siitä, että yhteiskunta maksaisi työntekijöiden palkat ja verot (palkkaturvana).

Tulipahan sellaista mainosta maailmankiertäjille, jotta seuraavana talvenakin on odotettavissä rinnetyöntekijöitä ja hevosenhoitajia maahan, jos vain jokin uskonlahko löytyy suojelijaksi, että "mustalaisleiri pääsee muuttamaan taivaaseen".

pietari (nimimerkki)

Asiassa on puolensa. Kunnanjohtaja kainosti esitti paikallislehdessä, että kunnalle olisi ollut hyvä kertoa romanien tulosta.

Vieras (nimimerkki)

Hei!!!

Mä perustan yrityksen.
Maksaiskohan se seurakunta mulle 6 ilmaista työntekijää, jotta saisin asit vauhtiin ja liksaa ainakin itelle?

Laitetaan liksasksi vaikka 15€, jos hoidatte ne sivukuluineen niin mä hoidan meille kyllä keikkaa. Ja MÄ pidän sitten loput fyrkat.

Tue yrittäjyyttä tue minua ja mun työntekijöitä!!!!

PLIIIS

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Kyllä sinä ne yhteiskunnan roposet helpommalla sossusta saat. Älä edes haaveile yrittämisestä. Se on paljon raskaampaa työtä kuin yhdenkään duunarin. Kaiken lisäksi sinulta menee lain suoja heti kun töherryksesi (yrityksen perustamisilmoitus) maistraattiin tai elinkeinotoimistoon kiikutat.

Sosiaalisesta mamu-turismista näen edelleen punaista, mutta ohjelman kaltainen täysin lakeja vastaava humanismi kolahti ja kovaa.

Kommarit, demarit ja kokkarit taas varmaan eivät ymmärtäneet ohjelmasta mitään, kommenteista päätellen.

Sky (nimimerkki)

"Miksi ei tuo hurmosseurakunta tukenut kotimaisen työvoiman palkkausta? "
Lue blogi niin tiedät.

Visitor (nimimerkki)

Jep, onhan tuosta työllistämisestä ollut näissä blogeissa jokunen kirjoitus ja kommentti, eikä 8 euroa tunnilta kovin huono liksa ole, jos sitä vertaa suomalaisten työllistämistoimissa olevien työttömyyskorvauksen päälle saamaan 8:saan euroon vuorokaudessa.

Tamperella vastaavanlainen Romanian romanien työllistäminen päättyi parissa päivässä, eli ei onnistunut, mistä linkissä lisää.

http://mannagryn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/50905-pa...

K.S. Huttunen (nimimerkki)

Kovin on toisenlaisia kokemuksia Romanian romaneista tällä mansikanviljelijällä:

http://www.aamulehti.fi/moro/uutisellista/99223.shtml

"Kerjäläisten työllistämiskokeilu loppui valitettavan lyhyeen, kun selvisi, ettei joukosta ollutkaan poimijoiksi.
- Toiset poimijat tulivat kertomaan aika äkkiä, ettei hommista tule mitään. Muutaman marjan taisivat laittaa suuhunsa, mutta vasuun niitä ei kertynyt. Oli vain sellaista pyörimistä ja istuskelua, kertoo viljelijä Leva Pieksämäeltä.
- Yhdestä romanialaisesta olisi korkeintaan ollut haitarinsoittajaksi pellonreunaan."

Toki romaneissa, kuten kaikissa muissakin ihmisryhmissä on erilaisia ihmisiä, mutta rohkenen väittää, että Euroopanlaajuisessa kokeilussa on viimevuosina aukottomasti todistettu, että enemmistö Romanian ja Bulgarian romaneista ei ole niin hirvittävän kiinnostunut työnteosta.

Kaikenkaikkiaan tämän "uroteon" suurin ongelma on se, että "työllistämällä" nämä muutamat työhalukkaat ei millään tavalla tueta miljoonien Itä-Euroopan romanien omien elinolosuhteiden parantamista ja kehittämistä paikan päällä, heidän omilla kotiseuduillaan. Tällä "työllistämisellä" vain luodaan kannusteet entistä useamman ulkomaisen romanin hakeutua Suomeen - jossa siis todistettavasti työllistymismahdollisuudet ilman toisten rahoitusta ovat jotakuinkin nolla.

Eli paperilla kaunista laupeudentyötä, mutta todellisuudessa täysin vääränlaista toimintaa. Ja kuten yksi aikaisempikin kirjoittaja oli todennut, miksi seurakunta ei ole kiinnostunut suomalaisista työttömistä ja vähäosaisista?

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kyllä minäkin "rohkenen" väittää mitä perusteettomampia väittämiä. Joskus tahtoo moraali vähän häiritä.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Niitä kun on kerjäläisiä kuin yrittäjiäkin montaa sorttia. Ja jos pahimmillaan kaksi kykenemätöntä tahoa törmää toisiinsa, marjat jää poimimatta Huttusellakin.

Työllistämisen onnistuminen vaatii nimenomaan yrittäjältä osaamista. Tuhansia yrittäjiä ja yrityksiä kehittäneenä tiedän mistä puhun. Se rekrytointi on taitolaji, jossa ensimmäiset marjat poimitaan valintatilanteessa.

Vieras (nimimerkki)

"Tuhansia yrittäjiä ja yrityksiä kehittäneenä tiedän mistä puhun."

Haha, ei taida sinulla olla kovin hyvä laskupää.

Vieras (nimimerkki)

Matti Hemmikin kuvittelee itsestään vähän liikoja. Taidat olla kans turhanpäiväinen konsultti, joka luulee kehittävänsä yrityksiä. Älä unta nää. "Tuhansia yrittäjiä ja yrityksiä kehittäneenä tiedän mistä puhun", just joo noinkohan tiedät?

Leirintäalueelle sopii talvella (nimimerkki)

Ehkäpä romaneiden työntekoa nyt tällä kertaa motivoi asuntovaunussa asumismahdollisuus, leirintäalueillä on vapaa-ajan viettoon rakennettu fasiliteetit (wc:t, suikut, saunat, jotain suojatilaa ja keittopaikkoja).

On ihan ymmärrettävää, että tälle yrittäjälle oli hyödyllistä saada työntekijät näin, osaavat vielä eläintenhoitoakin, johon kaupunkilaiset eivät pysty. Ja usein leirintäalueet sijaitsevat syrjässä ilman julkista liikennettä, jonne kaupunkilaisten on hankala tulla päivittäin työhön. Yrittäjän tilat ovat nyt käytössä, siellä on paljon vapaita paikkoja tähän vuoden aikaan, putketkaan eivät jäädy. Hyöty on kai laskettavissakin, asumisetu jne.

Kun kevät tulee, riittääkö romaneiden motiivi seisoa paikallaan. Toisaalta vanhat eivät rakasta enää kulkurielämää. Tietysti tästä voitaisiin kehittää joku pientyöllistymisen malli eräille romaneille, mutta tämä pitäisi viedä etelään myös, koska pian heitä on liikaa tulossa.

Örkki (nimimerkki)

Se porukka joka meidän rahoillamme majoittaa romaneja Helsingissä, sanoo aivan avoimesti "Kuitenkin kerjääminen ja rikollisuus ovat nimenomaan olleet romaneille vaihtoehtoja paskaduuneille". (http://megafoni.kulma.net/index.php?art=501&am=1)
Eiköhän työn tarjoaminen ole kuitenkin parempi vaihtoehto.

Vieras (nimimerkki)

Katsoinko ohjelman huonosti, mielestäni isäntä maksaa osan ja yhdistys/yksityishenkilöt osan. Olen samaa mieltä Huuskon kanssa, isäntä tekee hyvän työn murtaessaan piintyneitä ennakkoluulojamme ja olemalla ihminen ihmisille.

Kaija Kuopila (nimimerkki)

Mainio esimerkki oikeasta maahanmuutosta. Saisi Thorskin ottaa oppia Pousasta.

Jostain syystä ei kuitenkaan esim. poliisi paljasta Romanian romanien tekemiä rikollisia ja rikosten määrää. Sekin olisi hyvä tietää.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Mitä tekisit, jos sinulle paljastettaisiin romanien tekemät rikolliset?

semi. (nimimerkki)

Mitä pitäisi tehdä? Puhua enemmän vaikka nyt aluksi, Thorsin haukumassa rasistisessa pohjoismaassa ainakin saa tietoonsa ulkomaalaisten tekemien rikosten määrä tilastot ja vankeustuomion pituuden ja sen kuinka monta ja minkämaalaista vankilassa istuu.

Paronetti (nimimerkki)

Surkeaa, Huusko. Kritiikitön asenteesi estää näkemästä, kuinka järjettömiä ponnisteluja tarvitaan romanien työllistämiseksi.

Tällaista operaatiota voisi kutsua vaikka käärmeen pyssyyn ajamiseksi. Kyllähän sekin onnistuu, kun tarpeeksi väännetään, mutta hyöty jää kustannuksiin nähden olemattomaksi.

Toki sinulla on oikeus juhlia asiaa täydellä sydämellä, jos haluat. Mutta älä syytä vähemmän naiiveja tarkkailjoita ennakkoluuloisiksi. Kysymys on vain siitä, että kaikilla ei ole aivan niin vaaleanpunaisia laseja silmillään kuin sinulla.

Sky (nimimerkki)

"Eli paperilla kaunista laupeudentyötä, mutta todellisuudessa täysin vääränlaista toimintaa. Ja kuten yksi aikaisempikin kirjoittaja oli todennut, miksi seurakunta ei ole kiinnostunut suomalaisista työttömistä ja vähäosaisista?"

Niinkuin blogissa sanotaan. Suomalaisia hän ei ollut näihin töihin saanut.

K.S. Huttunen (nimimerkki)

"Eli paperilla kaunista laupeudentyötä, mutta todellisuudessa täysin vääränlaista toimintaa. Ja kuten yksi aikaisempikin kirjoittaja oli todennut, miksi seurakunta ei ole kiinnostunut suomalaisista työttömistä ja vähäosaisista?"

Niinkuin blogissa sanotaan. Suomalaisia hän ei ollut näihin töihin saanut.

Hyvä "Sky", niinhän blogissa sanotaan. Blogissa ei kuitenkaan tullut esille missään vaiheessa, 1) missä näitä avoimia työpaikkoja on ilmoiteltu, 2) kuinka paljon hakemuksia hänelle oli tullut (vai oliko luku mahdollisesti nolla) sekä 3) mitä suomalaiselle olisi tästä työstä maksettu per tunti.

On toki mahdollista, että asia todellakin on näin. Yhtä mahdollista on myös se, että näitä työpaikkoja ei oikeasti ole koskaan ollut olemassakaan, eikä näihin ole koskaan ketään haettukaan - vaan kyseessä on seurakunnan ja sen kannattajien masinoima laupeudentyö, joka on vartavasten romaneita varten rakennettu. Ja sen jälkeen huudellaan kaikille kriittisille ihmettelijöille, että "ei suomalaiset näitä duuneja halua edes tehdä". Kun tosiasia voi olla se, ettei edes yritetty...

Sky (nimimerkki)

On toki mahdollista joo.

Vieras (nimimerkki)

Niinpä, ei somaleita, irakilaisia, afgaaneja ja muita työvoimapulan paikkaajia. Missä he olivat kun työtä oli tarjolla?

Kukkulan kuningatar (nimimerkki)

Kyllä me suomalaiset sitten ollaan aika "vaikeita"! Ensin huudetaan ja mesotaan että miksi romanit ei mene oikeisiin töihin. Että ei niille työ maistu. Nyt kun muutama sitten meni ja pääsi oikeisiin töihin, ei sekään oikein passaa. Hyvää joulua itse kullekin.

Vieras (nimimerkki)

Huomasitteko ohjelman lopussa kun romani rouva oli pieniin päin, helmikuussa oli laskettu aika ja pariskunnalla on tarkoitus tulla suomeen takaisin tammikuussa. Tästä seuraa se että lapsi on suomessa syntynyt ja suomessa syntyneet lapset saavat automaattisesti suomen kansalaisuuden. Myöhemmin vanhemmat voivat hakea myös itselleen kansalaisuutta perhesiteen perusteella. Ja kappasta vain, voisin kuvitella että tämän jälkeen loppuvat työhalut ja pariskunta hakee muutamaa perheenyhdistämistä ja loppujen lopuksi meillä onkin ennalta arvaamaton määrä uusia romaneita rikastamassa kulttuuriamme.

Örkki (nimimerkki)

Jos nyt ihan kiusallisen pikkutarkkoja ollaan, niin Suomi ei ole USA. Suomen kansalaisuutta ei todellakaan saa automaattisesti syntymällä Suomessa.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Suomen kansalaisuus onkin eräs vaikeimmin saatavista. Seitsemän vuoden katkeamaton asuminen maassa suomalaisen puolisonakin ,vaikean kielen vaikea koe jne. Kanadassa kansalaisuuden saa kolmen vuoden jälkeen, ja esimerkiksi Ruotsissa ei vaadita minkäänlaista kielitaitoa. Kuurot ja mykätkin saattavat kelvata.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Nimimerkki vieraan kyllä kannattaisi sivistää itseään joskus vähän muullakin kuin amerikkalaisella väkivaltaviihteellä.

Saattaa koskea muitakin samaa nimimerkkiä käyttäviä.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kovin ovat nimimerkit kateellisia siitä, että hyville ja ahkerille työntekijöille maksetaan ulkotöistä 8 €/tunti. Kaikista nimimerkeistä en tiedä, kai siellä on eläkeläisiä ja työttömiä ja yksi vuorotyöläinenkin
joukossa, mutta siitä toisesta nimellään kommentoivasta tiedän, että hän kirjoittaa vihastaan köyhiä kohtaan ja saa palkkaa ajalta. Tosin ainoastaan kaksinkertaisesti sen 8 €/tunti. Hyvä syy olla kateellinen.

Vieras (nimimerkki)

Hyvä syy olla suomalaisen työllistymisen puolella, ei ulkomaalaisen. Se ei ole mitään kateellisuutta.

Timo Elonen ei piittaa suomalaisista. Maailmalta tulevat työvoimapulan paikkaajat ja Romanian rosvot ovat lähellä Timon sydäntä. :D

Vanha demari (nimimerkki)

Sori, en muistanut/tiennyt, että olet eläkkeellä. Sieltähän onkin hyvä vaatia toisia 8 euron tuntipalkalla töihin. Kuukaudessa se tekee vähemmän kuin keskimääräinen eläke. Helppohan se kenen tahansa on työllistää, kun joku muu maksaa palkan.

Mansikanpoimijaromanit keskeyttivät työn parin tunnin jälkeen Hullu juttu- ohjelmassa yritettiin myös työllistää kerjäläisiä ja huonosti kävi.

Käytänpä tilaisuutta hyväkseni ja kysyn: Kun sinulla on elämänkokemusta, mikä siinä islamissa niin viehättää? Joka ainoa kerta, kun joku edes vihjaisee muslimin mahdollisesti tehneen jotain, sinä nouset heti islamin uskonpuolustajana.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Nämä joista nyt on puhe, ovat todennäköisemmin kristittyjä.

Kysymyksesi saattaa olla vakavalla mielellä tehty, ja oikeastaan haluaisinkin antaa siihen kunnollisen vastauksen, mutta se vastaus olisi vähän liian pitkä tähän.

Noin lyhyesti. Kokemukseni kertoo, että vihanlietsonnasta ei koskaan seuraa mitään hyvää. Lisäksi "islamkriittisten" luulot ja pelot ovat mielettömiä.
Ihmiset ovat pohjimmiltaan hyvin samanlaisia, ja yksilölliset erot niin suomalaisten kesken kuin muslimien kesken ovat huomattavasti suurempia kuin erot suomalaisten ja muslimien kesken ryhminä.

Sky (nimimerkki)

Automaattinen vilunkipelin epäily kertoo ehkä jotain kommentoijan omasta arvomaailmasta, vai onko se vain rasismia?

K.S. Huttunen (nimimerkki)

Automaattinen vilunkipelin epäily kertoo ehkä jotain kommentoijan omasta arvomaailmasta, vai onko se vain rasismia?

Viiuhh: Alle kolmekymmentä kommentia ja nyt on jo rasismikortti heitetty!

En tiedä, kehen "Sky" tässä viittaa, mutta omissa kommenteissani olen ainoastaan kyseenalaistanut sen, miten tällainen "työllistäminen" auttaa Romanian romaneja yksilöinä ja kansana omassa kotimaassaan? Miten tällainen "kikkailu" auttaa heitä ja heidän omaa yhteisöään Romaniassa rakentamaan parempaa tulevaisuutta kotiseudullaan? Vastaus on: ei mitenkään.

Eli huomattavasti järkevämpi käyttö näille seurakunnan rahoille olisi ollut järjestää näille henkilöille työllistymismahdollisuus omassa kotikaupungissaan. Vaikkapa pistää pystyy maatila tai hevostalli. Se olisi puolestaan luonut heille mahdollisuuden luoda työtä ja toimeentuloa myös muille - sekä parantaa oman kylänsä/kupunkinsa elinvoimaa.

Jos tällainen "auta ihmistä auttamaan itseänsä ja perhettänsä" on rasismia, niin sitten olen rasisti.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

K.S.Huttunen, joka ei halua olla rasisti, eikä varmasti itse aio perustaa hevostallia Romaniaan, on varmaan kuitenkin erittäin halukas osallistumaan keräykseen, jossa Romanian romaneille perustettaisiin työmahdollisuuksia omille asuinseuduilleen.

Sky (nimimerkki)

Alle kolmekymmentä kommenttia ja oletetaan että ihminen tekee töitä vain päästäkseen elätiksi.
Mistä tällainen ajatus sitten kumpuaa, ihan oikeasti kysyn?
Ei mistään korttien heittelystä ole kysymys, vaan suorasta kysymyksestä.

Sky (nimimerkki)

"Eli huomattavasti järkevämpi käyttö näille seurakunnan rahoille olisi ollut järjestää näille henkilöille työllistymismahdollisuus omassa kotikaupungissaan. Vaikkapa pistää pystyy maatila tai hevostalli. Se olisi puolestaan luonut heille mahdollisuuden luoda työtä ja toimeentuloa myös muille - sekä parantaa oman kylänsä/kupunkinsa elinvoimaa."

Nyt he luovat työtä ja toimeentuloa meille ja parantavat meidän kylien/kaupunkien elinvoimaa.

semi. (nimimerkki)

Kun Ranska heittää Romanian Romaaneja ulos nousee suuri meteli ja kun Romania suorittaa järjestelmällistä etnistä puhdistusta ajamalla näitä ihmisiä ulos siitä ei nousee mikään meteli vaan tuuli tuivertaa autiossa talossa papintappaja nakuttelee talossa.

mamukriitikko (nimimerkki)

Sky:
"Alle kolmekymmentä kommenttia ja oletetaan että ihminen tekee töitä vain päästäkseen elätiksi.
Mistä tällainen ajatus sitten kumpuaa, ihan oikeasti kysyn?"

Oliko se Tom Puusa, joka jossain haastattelussa mainitsi tavoitteena olevan näiden romanien pääseminen suomalaisen sosiaaliturvan piiriin, joilloin he ovat oikeutettuja mm. lapsilisiin, asumistukiin ja terveydenhoitopalveluihin.

Vaikka nämä romanit ovat nyt edullista työvoimaa Puusan yritykselle, niin heistä voi aiheutua suuria kustunnuksia suomalaiselle yhteiskunnalle varsinkin siinä vaiheessa, kun pysyvä oleskelulupa on saatu.

Tällöin nämä romanit eivät olekaan enää edullista työvoimaa ja paljon edullisempaa olisikin ollut työllistää esimerkiksi suomalaisia romaneja töihin.

Tämä taitaa olla sellainen asia, joka jää huomaamatta, kun sanotaan ulkomaalaisten olevan ratkaisu suomalaiseen työvoimapulaan tai huoltosuhteeseen, koska maahanmuuttajat taitavat tällä hetkellä enemmän heikentää huoltosuhdetta kuin parantaa sitä. Jos Ahmed Ahkera tulee Suomeen siivojaksi ja tuo jossain vaiheessa suurperheensä Suomeen, niin varmasti siellä EK:ssa ymmärretään mokukiiman ohessa, että huoltosuhde tällöin heikkenee vai olenko väärässä.

Jos Puusan puheet vaikeudesta löytää suomalaisia työntekijöitä pitävät paikkaansa, niin sitten romanien työllistäminen on hyvä asia vaikka luulenpa Puusan vähän valehtelevan. Ainakin väitteet joita myös Pekka Siikala esitti, että romanit olisivat monia kertoja parempia työntekijöitä kuin suomalaiset on valheellista ja liioittelevaa.

intrigööri (nimimerkki)

Minusta Puusa tekee hyvän teon kokeillessaan romanialaisten romanien työllistämistä, maksoipa liksat sitten kuka vain. Hyvin hyö näyttivät tulevan juttuun ainakin hevosten kanssa.
Yrittäjä Puusa toimi asiassa rohkeasti ja kai omin päin. Se taito meiltä useimmilta taitaa nykyisin puuttua. Kaiken pitää mennä täällä totuttujen kaavojen mukaisesti. Ihmiset ovat kuitenkin erilaisia, niin työllistäjät kuin työn tekijätkin.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Lukijoidensa ja kirjoittajiensa älykkyyttä ja mielipiteitä aliarvioiva ja päätoimittaja lähettää jouluterveisiä "herrakansalle". No, joulu tai ei, päätoimittaja tuskin tarkoittaa perustuslain 2 § jonka mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle. Tai ehkäpä päätoimittaja on perehtyneempi lakiasioissa, kun lainsäätäjä on ovelasti jättänyt pois tarkennuksen että mille kansalle se valta oikeasti kuuluu. Suomenkansalle vai jollekin toiselle kansalle. Ainakin uudensuomen toimituksessa näkemys on selvä että valta suomessa kuuluu kansalle, mutta ei suomenkansalle. Tällä tavalla se kommunistien ensin kokeilema viherinternationaali kerää valtaa ja etuja jotka eivät sille kuulu.

Joku täällä kyseli että millainen se on se suomalaiseliitin edustaja oikeasti. Siis se joka on omasta mielestään fiksu ja filmaattinen ja kaikinpuolin mukava ja taitava jne. Ja se joka määrittelee mikä on hyvän tavan mukaista ja mikä ei ole. No tuossahan meillä on kertakaikkiaan hyvä esimerkki itseään ja muita paremmasta toimittajasta ja toimitustyöstä. Kuinka niin, voisi joku kysyä. Markkuhan toteuttaa vain itseään. No katsokaapas. Kun romani varastaa mummolta kukkaron, tuloksena on vain pikku-uutinen tai yleensä ei edes sitä koska mummon puheita ei uskota muutenkaan. Mutta kun romani tekee työtä, niin eivät meinaa sivureunat riittää kun vihervasemimstolaisen hapatuksen itseensä imenyt toimittaja juhlistaa uutista. Tuliko nyt Huuskon ja julkisen sanan neuvostoliiton hyvä journalistinen tapa selväksi. Puukottava romani ei ole uutinen. Työtätekevä romani on ISO UUTINEN! Ei ole romaneilla helppoa jos "kaverit" on tuollaisia. Melkeen yhtä säälittävä kuin asemalla somalin vieressä seisova romani. Toinen kun on peräti "mustalainen".

Mutta hyvät ihmiset on joulu. Tai ainakin se lähestyy. Joten koitetaan ottaa ihmiset ihmisinä edes yrittäen olla itsekin ihmisiksi. Kukaan ei ole toista parempi eikä huonompi. Vaikka vihervasemmistolainen roskaväki kuinka tätä yrittäisi ujuttaa pääkoppaamme.

Jotkut romanit saivat joulun kunniaksi tuetut työpaikat. Eläköön. Helsingin häpeäyliopisto on täynnä pelkkää suojatyötä tekeviä nollia joiden kansantaloudellinen merkitys on puhdasta negaatiota niin tieteen, taiteen kuin taloudenkin tasolla. Mutta mitä siitä. Annetaan kommareiden, pummien, vihervasemmistolaisten, isäntien ja emäntien ja vaikka V-8-mänttien nauttia omanlaistaan armorikasta ja kulutuskysyntää elvyttävää polttomoottorijoulua.

Hyvää Joulua Markku. Hyvää Joulua Usarin toimitus. Toivottavasti saatte paljon lahjoja. Tarvitsette niitä.

t:siviilitarkkailija

Vieras (nimimerkki)

Olipas harvinaisen kaunainen ja typerä sepustus. Ei ole kenellekään suomalaiselle kunniaksi 'siviilitarkkailijan' tyyppiset herrakansan uuninpankoltaan suoltamat möläytykset.

"Työtätekevä romani on ISO UUTINEN!"
Ainakin silloin, kun tämä seisoo herrakansan, tumput suorina notkuvan työtävieroksuvan tarkkailijan vieressä.

Leila Mustanoja-Syysmeri

Kiitos Markku Huusko hienosta blogistasi. Näyttää vain siltä, että Bulgarian ja Romanian romaneista ei saisi kirjoittaa mitään myönteistä. Heidät kun on jo periaatteessa leimattu luusereiksi ja rikollisiksi, niin jokainen mielipide, joka haluaa nähdä heissä tavallisia, vaikeissa olosuhteissa eläviä ihmisiä, lytätään heti. Aina on löydettävä ihmisiä, joita voi potkia päähän ja siihen romanit ovat loistava kohde.

Olen itse asunut ja teen edelleen jatkuvasti töitä Bulgariassa ja Romaniassa. Palasin juuri viime viikonloppuna Sofiasta, joten uskon näkeväni asiaa laajemmasta näkökulmasta. En väitä, että kaikki alueen romanit ovat ahkeria ja työteliäitä, heidän joukossaan, kuten suomalaisissakin on työtä vieroksuvia tyyppejä. Kuitenkin tiedän valtaosan heistä kuitenkin haluavan tulla toimeen omillaan, mutta siihen ei ole mahdollisuuksia. Romaneilla on kuitenkin hyvin ongelmainen historia, joka vaikeuttaa heidän sopeutumistaan täysvaltaiseksi kansalaisiksi. Halveksunnalla tätä tilannetta ei kuitenkaan korjata, vaan muutokseen tarvitaan aikaa ja määrätietoisia toimenpiteitä, myös Romanian ja Bulgarian viranomaisilta. Sitähän suomalaiset viranomaiset näyttävät ehdottavan aktiivisti virkaveljilleen noissa maissa.

Vieras (nimimerkki)

YLE teki virheen, kun uutisoi sen noin. Ihmisille tuli kuva, että onpa suomalaiset laiskija ja romanit reippaita.

Googlatkaahan vähän tätä työllistäjää googlesta ja koko alhovuoren toiminnasta niin asiat eivät ole siten kuinka YLE:n laatu-uutisointi näyttää tai väittää.

Kaija Kuopila (nimimerkki)

Suomi pilkkaa kansalaisiaan asettamalla romanien edut edelle.
Minullakin oli töissä aikoinaan erittäin lahjakas ja ahkera suomalainen romanipoika. Suomen romanit ottavat usein lapsensa pois koulusta jo 15 vuotiaana, jotta elävät kulttuurilleen ominaisesti. Eläkehän heille lähtee juoksemaan 18 vuotiaana ja valtio kustantaa kerran vuodessa kansallispuvun. Kun poika täytti 18 v. hän meni sopimaan rehtorin kanssa koulun jatkamisesta ja tuli iltatöihin. Poika totesi, että on suomalaisia kohtaan rasisimia, heillä heillä ole samoja etuja. Poika on menestyvä yrittäjä nykyään.
Sosiaalitantta-poliitikothan ne nuo edut junaili. Kannataa vilkaista romaniyhdistysten puheenjohtajat ennen äänestämistään.

Vieras (nimimerkki)

"" – Vähän aikaa sitten näytti, että joutuisin lomauttamaan heidät marraskuussa.

Hätiin tuli Verkosto-seurakunta, joka keräsi rahaa romanien palkkoihin.

Puusalla on Alhovuoren ympäristössä 75 hehtaaria maata ja suunnitelmia myös ensi kesäksi "

Että näin, ihan persaukinen yrittäjä omistaa maatakin vain 75 hehtaaria ja ei kykene maksamaan palkkojaan itse.
Juu yhteiskunnan kassalle vaan, paljonkohan Puusa saa maataloustukiaisia?

jos hän toimisi normaalin yrittäjän tavoin olisi vaikka myynyt puuta tai maata pois. Eikä kerjäämään muilta rahaa lisää rahaa.

KEPU laista ainesta koko Puusa.

K.S. Huttunen (nimimerkki)

Timo Elonen kirjoittaa: "K.S.Huttunen, joka ei halua olla rasisti, eikä varmasti itse aio perustaa hevostallia Romaniaan, on varmaan kuitenkin erittäin halukas osallistumaan keräykseen, jossa Romanian romaneille perustettaisiin työmahdollisuuksia omille asuinseuduilleen."

Hyvä Timo, kommenttisi on sen verran ala-arvoinen ja lapsellinen, että en ensin viitsinyt kommentoida sitä, mutta teen sen kuitenkin.

En tietenkään aio perustaa hevostallia Romaniaan. Olen yksityishenkilö, eikä minulla ole sellaisia taloudellisia resursseja (olisiko sinulla?). Kyseessä oli SEURAKUNNAN rahankäytöstä, ja karkeasti arvioituna tuhansista euroista. Miksi he siis eivät tee sitä tai jotain muuta, joka auttaisi romaneja kotiseudullaan?

Olen seurannut Romanian romanien kansanvaellusta Keski-Euroopassa aina Nikolai Ceausescu'n Romanian hajoamisesta alkanen ja nähnyt kerjäävät äidit vauvoineen Brysselissä, hökkelikylät Milanon reunamilla ja katusoittajat Parisiin metrossa. Näiden vuosien aikana olen vakuuttunut täysin siitä, että ainoa keino parantaa Romanien asemaa Euroopassa on ohjata kaikki tuki heidän kotiseuduilleen ja (periaatteessa) pakottaa nämä ihmiset rahallsia tukia ohjaamalla rakentamaan ja kehittämään omaa aluettansa ja omaa hyvinvoitiaan. Vain tällä tavalla heillä ja heidän jälkeläisillään on tulevaisuus.

Tällaiset hiihtokeskuksen "työllistämistemput", kerjäläisten majoittaminen Kalasatamassa yms. vain estävät paremman kehityksen heidän kotiseuduillaan. Tästä syystä kaikki tuki pitää voimakkaasti ohjata ja kohdetaa romanien kotiseuduille, eikä tällaisiin "tempputyöllistämisiin".

Mutta toki sinä, Timo, tiedät asiat paremmin.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Ei se minun kommenttini niin kauhean pitkä ollut. Olisi sen voinut lukeakin ja kommentoida vasta sen jälkeen.

Ray (nimimerkki)

Muutamaa lukuun ottamatta ovat suomalaiset taas joulutuulella. Mikään ei ole hyvä. Minä olen Huuskon kanssa samaa mieltä. Kuopila jatkaa omalla rapatasolinjallaan.

Älkää unohtako myöskään antaa rahaa maassa istuvalle.

luuserius (nimimerkki)

Markku-herra kirjoittaa asiaa. Mitähän mieltä Tom-herrra olisi näistä kommenteista. Hän taisi puhua jotain ennakkoluuloista.

Suomessa matalapalkkatyötä tehdään monasti tukituettuna. Se että tuki on yksityistä ei ainakaan asiaa pahenna.
8€ on kova palkka, siihen päälle kun tulee työnantajamaksut.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kyllähän suomalaisenkin vuosia työttömänä olleen tarvitsee hieman totuttautua työntekoon. Pelko siitä, että pärjäänkö työelämässä enää, on myös eräänlainen este.

Monikohan näistä kommentoijista lähtisi mansikkamaalle tekemään kuusi 12 tunnin työpäivää viikossa, sillä samalla urakkahinnalla, ilman mitään ylityökorvauksia. Se poimintakin tapahtuu useimmiten paahtavassa helteessä paarmojen ja muiden ötököiden vaivatessa, tai vaihtoehtoisesti märkänä sateessa, jolloin paarmoja on vähemmän. Miellyttävää pilvipoutaakin saattaa olla ja vain kohtuullisesti paarmoja.

Ja entä jos sitten verrattaisiin niitä poimintatuloksia niiden ulkomaalaisten kanssa.

Vanha demari (nimimerkki)

Vieläkä sinä mahtaisit pärjätä työelämässä? Olisiko sopeutumisvaikeuksia näin pitkän nettipäivystyksen jälkeen?

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Vanha demari,
"Vieläkä sinä mahtaisit pärjätä työelämässä? Olisiko sopeutumisvaikeuksia näin pitkän nettipäivystyksen jälkeen?"

Oliko tuo tarkoitettu minulle? Olen kirjautunut ja tiedoissani sanotaan, että olen 66 vuotias eläkeläinen. (Aivan kohta 67). Olen monessa kommentisani kertonut, että olisin itse halunnut jatkaa työssäni, mutta en saanut. Nyt pari vuotta eläkkeellä oltuani olen kyllä sopeutunut tähän elämään erittäin hyvin. Tekemistäkin piisaa, kun yrittää lahjoitella järkeä tyhmille. työelämässä mukana ollessani en ole edes vapaa-ajalla kirjoittanut lyhintäkään mielipidettä mihinkään mediaan.

Myönnän siis, että työkutsu pistäisi vähän miettimään.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Kirjoitus implikoi, että suomalaiset työttömät eivät ole sympaattisia eivätkä osaavia, ei heihin kannata satsata.

Kirjoitus implikoi myös toiseuden palvontaa. Että pieleen meni moku-hehkutus jälleen kerran.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

"Kyseistä tarinaa on jokaisen epäinhimillisyyteen ja ylimielisyyteen taipuvaisen perusvalkoisen herrakansalaisen hyvä kelata Yle Areenasta vaikka koko joulu."

Ei onnistu Huusko rakentamaan, mutta hajottamaan kyllä...perusmokuttaja.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Simo Mäkelä,

Minkähän kirjoituksen sinä olet lukenut? Minun lukemani ei kyllä sovi kommenttiisi. Tosin siinä todetaan, ettei suomalaisia ollut niihin töihin saanut.

Ellei tämä sitten implikoi jotain kohdalle osunutta:
"Kyseistä tarinaa on jokaisen epäinhimillisyyteen ja ylimielisyyteen taipuvaisen perusvalkoisen herrakansalaisen hyvä kelata Yle Areenasta vaikka koko joulu."

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Noissa ko. romanityöntekijöissä ei sinänsä mitään vikaa ja syytä, jos kerran tekevät töitä ja osaavat hommansa..parempi kuin että kerjäisivät ja ryöstäisivät. Ja hyvin on tehnyt heidät palkannut yrittäjäkin.

Huuskon kirjoitus vaan jotenkin menee pieleen ja vie sen vähäisenkin ilon, mitä sinänsä tuo positiivinen asia tuo tullessaan.

Ja jos Ylen ohjelma on tehty samassa riitaa haastavassa hengessä kuin mitä Huusko aiheesta kirjoittaa, on parempi varmasti jättää katsomatta.

Vieras (nimimerkki)
Kaija Kuopila (nimimerkki)

Suomalaiset ovat vain prosentti EUn väestöstä, joten tuon "maailman kaikkien ongelmaisten pelastaja" rooli voisi lopettaa. Sosiaalivirastot eivät auta joka hätään ja omiakin köyhiä on paljon. Ensin kannattaa perehtyä oman maan köyhien asioihin. Kauan työttömyysputkessa roikkuminen passiovoi ihmistä. Matalapalkka-aloilla ihmiset usein vedetään uuvuksiin.

Romanian ja Suomen romaneissa on molemmissa poikkeuksia. Totuus on kuitenkin se, että mafian Suomeen tuomiahan Romanian romanit ovat ja olen itsekin Hgissä käydessäni nähnyt heidän varastelevan. Heillä on omat sidosryhmänsä. Kyllä rikoksiin sortuvat tulee karkoittaa maasta tulevaisuudessa. Suomi ei voi olla kaatopaikka, eikä kaikkien ongelmien selvittäjä.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kaija Kuoppala
"Suomalaiset ovat vain prosentti EUn väestöstä, joten tuon "maailman kaikkien ongelmaisten pelastaja" rooli voisi lopettaa."

Joopa joo. Se maailman kaikkien ongelmaisten pelastajan rooli on kovin suosittu ja suositeltu näissäkin kommenteissa.

Voisitko antaa jotain linkkiä tai vastaavaa, että meillä sellainen rooli on tai, että joku olisi sellaista halunnut tai edes ehdottanut.

Olet säälittävä.

Vieras (nimimerkki)

Sinä taas olet idiootti.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Risto Jääskeläisestä ei ainakaan lehtimiestä tulisi. Pitäisi ymmärtää ero siinä, että koira puree miestä tai mies puree koiraa.

Kaikkihan me oletamme, että suomalainen yrittäjä työllistää suomalaisia, samoinkuin me oletamme, että romanit eivät töitä tekisi.

Jos oikein pinnistät, saatat käsittääkin, kumpi niistä on uutinen.

Pirjo-Maarit Lifländer (nimimerkki)

Minusta tarinan sanoma oli ainakin positiivinen, että joku romani halusi mieluiten tehdä palkkatyötä kuin kerjätä. Ja jos ymmärsin oikein näitä henkilöitä oli vain muutama, oliko 6?, jotka työllistyivät? Ja 8 e tuntipalkalla, siitä verot pois, jos ei ole verokirjaa menee kai 60%, niin eipä siitä heille paljon jäänyt jos jonkun pienen hetken siellä
työskentelivät. Tuskin se summa ainakaan kenenkään suomalaisen pussista
oli pois.
Yksittäisenä tapauksena minusta myönteinen, että halusivat palkkatyötä.
Muuten mielestäni romanien asiat pitäisi hoitaa heidän omassa kotimaassaan. On väärin,että pitää kerjätä toimeentulo ja vielä ulkomailla.
Työtä ja toimeentuloa kaikille ihmisille heidän omissa maissaan on
parempi ratkaisu.
Toivotan Päätoimittajalle Oikein Hyvää Joulua Ja Onnellista Uutta Vuotta!

Maalaismummo (nimimerkki)

Tästä puuttuu enää lista:

Mitä itse olet valmis tekemään romanien olojen parantamiseksi Romaniassa?
Onko montakin vastaajaa?

Suomen metsissä on suuri pula ihmisistä, jotka hoitaisivat harvennushakkuut ajan tasalle.
Voisikohan MTK EU:n tuella organisoida ensi kesäksi kunnon urakoinnit, että saataisiin vähän hoitoasioita kuntoon!

Kaija Kuopila (nimimerkki)

Maalaismummu rauhoitu. Eihän suomalaisten tarvitse tikkua ristiin laittaa Romanian roimanien vuoksi. Rikkaat hulppeissa kartanoissa asuvat mafiosot ohjailee heitä ympäri Eurooppaa. On täysin suomalaisen sensuurin ja median vika, että emme saa tietoa mafioiden liikkeistä.

Suomalaisten pitää herätä pitämään huolta suomalaisista köyhistä.
Niitä riittää, vaikka eivät ole niin röyhkeitä.

Vieras (nimimerkki)

Markku Huusko:
"PS. Minä aion kannattaa isäntä Puusan yritystä asioimalla siellä ensi vuonna."
Markulle ja muillekin samoin tekeville nostan hattua, että hän ja muut kaltaisesi tukevat yrittäjää, joka työllistää monta henkilöä. Tämä työ ei ole muilta yrittäjiltä pois vaan on esimerkki työntekijöistä, miten hankitaan oma elanto pienilläkin tuloilla. Ja ilolla eikä valittamalla kuten suomalaiset !!

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Itselläni ei ole kokemusta, että suomalaiset duunarit olisi valittajia. Työllistin kymmenen vuoden ajan parinsadan työntekijän firmassani useita kansallisuuksia, aika usein jouduimme erottamaan jonkun varastelun tai maleksimisen takia, ei kuitenkaan ainoatakaan suomalaista. Isoissa rakennusprojekteissakin toiminut tulkkina NL:ssa, kovin arvostettuja suomalaiset sielläkin olivat.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Jos me, eli EU maksaa kaksi kolmasosaa ja Romania, Bulgaria jne köyhät maat yhden kolmasosan romanien olojen parantamiseksi, voisin osallistua lahjoittamalla edellisten lisäksi kymmenen prosenttia kk:n bruttotulostani.

Romanit saattaisivat nuo työt hallitakin, vaikka eivät mistään metsien maasta tulekaan.

Kun joskus kovasti haluttiin pistää työttömät risusavottaan työttömyyskorvauksia vastaan, niin epäilin sen hyödyllisyyttä kuljetusten, työn organisoinnin ja ennenkaikea sen kalleudella, että vesurin käyttöön tottumattomat niin usein löisivät peukalonsa irti.

Vieras (nimimerkki)

Eikö olekin söpöä, että kun pari romania tekee töitä, niin pääsee välittömästi oikein televisioon? Omilla aivoillaan ajattelevalle tuo kertoo paljonkin - sekä suomalaisista toimittajista, että noista "työteliäistä" romaneista. Tämä kuuluu eittämättä näihin suomalaisen teevee-historian suuriin tapauksiin, kuten se taannoinen lumitöiden tekokin.

Sky (nimimerkki)

Miksi lainausmerkit sanassa työteliäs?
Ja tässähän oli kysymys myös työllistämisestä, eikä vain työllistymisestä.

Vieras (nimimerkki)

Tuliskohan ne lainausmerkit siitä, että noita romaneita pyöri täällä sata, - jos ei tuhatmäärin ja peräti kuusi on saatu työllistettyä.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

14:54 vieras
Suosittelisin sinulle aivojen lainaamista omien aivojen käytön sijaan.

Kalle Kaniini (nimimerkki)

Meillä on muitakin "uusheränneitä". Paatero näyttää heränneen huomaamaan, että humalaisten kuskaaminen poliisivoimin kylämään putkaan ei hyödytä ketään. Se onkin Paateron ensimmäinen positiivinen havainto pitkään aikaan. Aplodeja, aplodeja, ...

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010122112900157_u...

Ajatus siitä, että kuljetuskustannusten maksaja olisi kunta, menee hieman ohi. Humalaisten huoltokustannukset pitäisi periä Alkolta.
Vanhan kirjanpitosäännön mukaan menot pitää kirjata tulojen kanssa samaan tuloslaskelmaan ja samalle tilikaudelle.

Alko pitäisi velvoittaa hoitamaan myös keräilytoiminta. Selviämisasemalla tarjoiltaisiin sitten tietysti myös krapularyyppy, jotta asiakkuus voisi jatkua.

Sky (nimimerkki)

"Tuliskohan ne lainausmerkit siitä, että noita romaneita pyöri täällä sata, - jos ei tuhatmäärin ja peräti kuusi on saatu työllistettyä."

Eikös homman idea ollut se, että joku meni ja kysyi heitä töihin ja heti natsas.

Vieras (nimimerkki)

Idea oli se, että täällä pyörii reilut parisataatuhatta suomalaista työtöntä ja heitä ei saa töihin sitten millään. Ja jää pyörimään edelleen. Siinä se jutun idea on !

Vieras (nimimerkki)

Kyllä varmaan. Sellaiset vähän toisenlaiset natsaukset olet vaan onnellisesti onnistunut sivuuttamaan. Johtuneeko sitten niistä viherpunertavista silmälaseista vai mistä, siihen en näin näppituntumalla osaa ottaa kantaa.

Yksikin isäntä yritti näitä "hädänalaisia" ja "ahkeria" romaneja työllistää mansikkamaalleen. Ilmeisesti se oli niin rankkaa hommaa verrattuna tähän laskettelukeskusduuniin, että marjat sujahtivat korkeintaan poimijan suuhun. Sellaisella marjanpoiminnalla ei kovin hyville tienesteille ymmärrettävästi pääse - urakkahommasta kun on kyse. Vai oliko vika juuri siinä?

Sky (nimimerkki)

Eikös punertavien silmälasien takaa järkätä duunia kovapalkkaisille kotimaisille työläisille.

Jos mulla onkin sinertävät silmälasit.

Sky (nimimerkki)

No sitähän minäkin, ei saa ei.
"Työteliäät" suomalaiset kun ei niihin hommiin suostunut.

Vieras (nimimerkki)

Ette kommentoijat ole ehkä havainneet, että tämä blogi ja sen kommentit ovat täyttä potaskaa. Ei näillä jutuilla ole mitään tekemistä oikean elämän kanssa. Jatkakaa kuitenkin kaikessa rauhassa toinen toistenne iloksi tai kiusaksi. Ihan miten vaan.

mamukriitikko (nimimerkki)

Petri Suomi:
"Hus pois täältä. Eihän ne tee edes töitä. Niitä hyysätään liikaa ja me maksamme. Ym. Sitten ärräpäitä perään."

Eikös se ole tähän asti pitänyt suurimmaksi osaksi paikkaansa, että romaneista suurin osa on aiheuttaneet enemmän ongelmia ja kustannuksia Suomelle kuin tehneet oikeita töitä.

"Jos sitten tapahtuukin niin, että joku päättää tehdä työttömyydelle jotakin, se todetaan riistämiseksi."

Tässä tapaksessa ei taida olla kyse mistään riistämisestä ainakaan romanin silmin katsottuna, mutta muuten heidän työllistäminen tai vastavuoroisesti hyysääminen on asia, jota on hyvä kritisoida eikä se siksi ole kaikilta osin ristiriitaista.

Vieras (nimimerkki)

Onhan romanit työllistäneet ainakin poliisia.Mutta jos "yrittäjä" maksaa romaneitten 8€:n palkasta 2€,mutta ottaa vaunupaikasta 200€ niin ilmaista työvoimahan se varmaan on.Tietysti suihku/sauna lisähintaa.Jos yrittäjä itse maksaisi koko palkan, niin eka viikon jälkeen käskisi häipyä maisemista.

Kaija Kuopila (nimimerkki)

Vieras kirjoitti, ovathan Romanian romanit työllistäneet ainakin poliisia.
Suomessa on poliisiparoilla kova kuri, eiká heitä ole tarpeeksi. Ryöstöt ja varkaudet ynm rikokset ovat saaneet melko rauhassa lisääntyä. Suomi johtaakin Romanian ohella EUn rikostilastoja. Olisikohan se meidän viherstalinistien ja sosiaalitanttojen mielestä KUNNIAPAIKKA.

Vieras (nimimerkki)

Ja asiat etenevät sopuisasti, kunnes ay-sosialisti tulee purkamaan kaiken.

Mikael (Käyttämäsi nimi on varattu rekisteröityneelle käyttä (nimimerkki)

Minkähän takia suomalaiset virkamiehet ja media viedään aina ja ainoastaan romani ghettoihin joiden kurjuutta esitellään mediassa?
Miksi ette koskaan näe romanikuninkaiden ja parempiosaitenromanien Beverly Hillsejä ja miksi virkamiehet eivät tapaa vaikutusvaltaisia romaneja joilla on se suurin vaikutusvalta jotta asioille voitaisi tehdä jotain?
Olisiko niin että ei halutakaan tehdä mitään ja siksi esitellään vain kerjäläisiä ja pikkukihoja?
Eihän minkään muiden kansojen ja maidenkaan asioita yritetä parantaa menemällä sinne kadunmiehien ja kerjäläisten kanssa asioille vaan sinne päättävän elimen juttusille.
Romanien tapauksessa pitäisi mennä näiden kuninkaiden ja paronien kanssa parantamaan maailmaa vierailemalla kyseisillä Beverly Hiils aluilla jos todella halutaan jotain muutosta asioihin.

"Romanian Gypsy Village

Welcome to the Buzescu village, located not far from Bucharest, Romania.

Gypsies have built here a true tasteless mini-Beverly Hills. As you’re driving down the main street you don’t know on which side to look first. Words are useless, let’s let the pictures talk."
http://www.lazydesis.com/chai-time/137603-romanian...

"New Architectural Direction: Gypsy CastlesIn Romania, 2% of the population is represented by gypsies. They came to Eastern Europe centuries ago, as slaves. They settled in Europe after escaping slavery, but now they are Europe’s most hated minority. While some go to countries such as England or Italy to beg, others in Romania used their fortune of unknown origins to build huge palaces. In this example, we will take a look at probably one of the tackiest homes we’ve seen, one located in Cluj Napoca, Romania"
http://www.wackyarchives.com/bizarre/new-architect...
^Mersumies on mersumies ja koristelee jopa räystään alusensa hopeilla mersun merkeillä.

http://www.romanianhistoryandculture.com/gypsiesrr...

Homes of Romanian Gypsy Barons
http://zzz262.multiply.com/photos/album/226/Homes_...

Asioita ihmettelevä lukija (nimimerkki)

Katsoin A-studion jutun ja luin Huuskon alustuksen ja muiden kommentit, enkä ole keksinyt mitään hyvää syytä paheksua, kritisoida tai millään tavalla suhtautua kielteisesti Tom Puusan toimintaan. Kaikki osapuolet vaikuttavat tyytyväisiltä, niin Puusa, romanit kuin avustava järjestökin. Mikähän tässä asiassa sitten on pielessä? Sekö, että romanit "tulivat viemään suomalaisten työt" vai se että kaikki romanit eivät olekaan työtävieroksuvaa roskasakkia? Vai onko meidän suomalaisten asenteissa jotain olennaista vikaa, kun emme hyväksy, että joku onnistuu auttamaan toista ihmistä ja siinä samalla myös itseään?

Olisimmeko tyytyväisempiä, jos Puusan palkkaamat romanit paljastuisivatkin samanlaisiksi rahastajiksi kuin suomalaiset työttömät? 8 euron palkka sekalaisista vähäistä ammatitaitoa edellyttävistä aputöistä kun ei suomalaisille kelpaa.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Metsäläisiä ollaan. Kylläkait se ajattelu väkisinkin vähenee jos ajattelee miten kansaa on kurmootettu mennen tullen ja palatessa. Selkäytimessä on vieläkin tsaarin aikaisten virkamiesten vittuilut ja mielivalta. Itsenäistymisen jälkeenkin virkamiehet jatkoivat kyykyttämistä. Toinen vastapuoli, työväenliike mesoi herravihaa ihan näihin päiviin saakka.

Kansalla ei ole minkäänlaista ymmärrystä työmoraalista ja yrittämisen arvostuksesta. Yhä edelleenkin vasemmisto vonkuu kaikkea vähääkään yrittämiseen ja työntekemiseen liittyvää kohtaan, leuka väpättäen ja ihan tosissaan.

Sanokaapa mm. yksikin suomalainen elokuva, jossa oikeaa tervettä työn tekemistä esiintyisi. Mitä sitä tyhjää, rengit retkottelee pitkin pihaa ja ohjaaja yrittää tehdä näistä luusereista kansalle esikuvia.

Jos tällaisen myllytyksen jälkeen kansa ymmärtäisi arvostaa itsetuntoisesti sen paremmin omaa kuin muidenkaan työntekemistä kannustavasti rinta rottingilla, se olisi maailman kahdeksas ihme. Opiskelulla ja koulutuksella ei ole tässä sivistyksessä mitään tekoa. Samaa örvellystä täällä saa lukea oli muurari tai maisteri kynän varressa.

Kaikki ulkomaalainen on upeaa ja ihanaa ja oman erinomaisuuden tosiasioista viis, housut nilkoissa paskominen omaan pesään vaan jatkuu. Voi herra mun riemuni.

Vieras (nimimerkki)

Hyvin kuvaa suomalaista työtöntä sekin vanha vitsi, jossa Lappeenrannan satamassa viime vuosisadan alkupuolella laivan omistaja haki työmiehiä lankkujen kantoon laivaan. Laivuri kyseli miehiä nurmikolta töihin, mutta kukaan ei lotkauttanut korvaansakaan laivurin puheille. Laivuria tämä suututti ja hän tokaisikin, että kuka teistä on kaikkein laiskin, sille hän antaa kympin. Jo tuli porukkaan eloa ja huutoa, että minä, minä ! Yksi ukko jäi makoilemaan heinikkoon heinänkorsi suupielessä ja tokaisi, jotta viitsitkös laittaa kympin rintataskuun. Ukko sai kympin ja laivuri lähti etsiin työmiehiä muualta.

Vieras (nimimerkki)

Työtön kaverini pummasi pariakymppiä "ruoka" rahaa. Ei ollut antaa, jolloin tämä vihaisesti: pakkohan sulla on olla! Sähän käyt töissä!

No annoin tyhjät pullot, niillä taisi saada pari bissee. Eikä ruoka kelvannut, kun kysyin jääkö syömään. Mutta ainakaan tämä kaveri ei tee rikoksia.

Meitä on moneen junaan.

Maatiloillekin näitä (nimimerkki)

Viime kesänä tarjottiin nuorille lannaluontia ja eläintenhoitoa kesätyöksi. Jos EU maksaa hevosen pidosta maaseudulla tukeja, nyt kannattaa äkkiä maaseutuyrittäjien tarttua täkyyn. Voi viljellä perunaa ja kasvattaa hevosia sekä työllistää romaneja.

mamukriitikko (nimimerkki)

"Sekö, että romanit "tulivat viemään suomalaisten työt"

Kyllä. Vaikka Puusa on useasti väittänyt, että hänellä on ollut vaikeuksia löytää suomalaista halpatyövoimaa, niin enpä usko, että hän on sitä edes kunnolla etsinyt. Muutenkin tuntuu typerältä, että työttömänä olevia suomalaisia ja maahanmuuttajia ei ensin työllistetä, koska heistä aiheutuu työttömänä kustannuksia ja mahdollisesti muita sosiaalisia ongelmia.

"se että kaikki romanit eivät olekaan työtävieroksuvaa roskasakkia?"

Ei

"Vai onko meidän suomalaisten asenteissa jotain olennaista vikaa, kun emme hyväksy, että joku onnistuu auttamaan toista ihmistä ja siinä samalla myös itseään?"

Enpä usko, että suomalaisten asenteet suuremmin eroavat muista kansoista eli ensin tulee työllistää ja auttaa kaikin keinoin omia kansalaisia. Jos johonkin työhön ei löydy Suomesta riittävästi ammattitaitoista tai muuta työvoimaa, niin silloin tietenkin ulkomaalaiset ovat tervetullutta työvoimaa varsinkin väliaikaisina sesonkityöntekijöinä.

"Olisimmeko tyytyväisempiä, jos Puusan palkkaamat romanit paljastuisivatkin samanlaisiksi rahastajiksi kuin suomalaiset työttömät?"

En minä ainakaan ole tyytyväinen ja pahoin pelkään, että muutaman vuoden kuluttua oleskeluluvan saaneet Alhovuoren romanit nauttivat suomalaista sosiaaliturvaa samalla tavalla. Asumistuet, lapsilisät, koulutus, työttömyspäivärahat ja muut kela-tuet ovat myös silloin Alhovuoren romanien käytettävissä.

"8 euron palkka sekalaisista vähäistä ammatitaitoa edellyttävistä aputöistä kun ei suomalaisille kelpaa."

Lähtökohtaisesti pitäisi kelvata, koska ei nykyinen tilanne ole järkevä, että meillä satojatuhansia työttömiä, joiden joukkoon kuuluvat myös tuhannet Suomen romanit. Paljon edullisempaa on suomalaiselle yhteiskunnalle työllistää suomalaisia työttömiä kuin työllistää ulkomaalaisia, joille myös täytyy jossain vaiheessa alkaa tarjoamaan sosiaaliturvaa.

Just (nimimerkki)

"Perusvalkoinen herrakansalainen"? Näppärästi viittaat tuolla Perussuomalaisiin, ihonväriin ja natseihin.

Tällainen väestöryhmän stigmatisointi edustaa kaikuja hyvin pimeästä menneisyydestä, jonka luulin jääneen jo taa.
Häpeä.

Maatiloillekin näitä (nimimerkki)

"Kansalla ei ole minkäänlaista ymmärrystä työmoraalista ja yrittämisen arvostuksesta. Yhä edelleenkin vasemmisto vonkuu kaikkea vähääkään yrittämiseen ja työntekemiseen liittyvää kohtaan, leuka väpättäen ja ihan tosissaan."

Kansalaisten työmoraali lepää työmarkkinasopimuksissa. Taiteen harjoittaminen yritystoimintana on hieman vapaaehtoisempaa sopimuksista, olettaisin ainakin.

Tavaran tai palvelun myynti yritystoimintana on oikeasti hirmu kallista, jos on esim. tienannut auton tai asunnon sitä ennen palkkatyössä, voi käydä niin, että ko. omaisuus viedään verovelkojen maksuna. Ei hyvät ihmiset yritystoiminta voi levätä pelkän hyvän tahdon varassa, ennakkoveron perintä tuo heikolle sydäninfarktin, kun rahaa ei ole kertynyt tarpeeksi. Usein yrittämään aletaan suurilla veloilla.

Viikkosiivous kotiin tai toimistolle (nimimerkki)

Onko teillä sitten tarjota työtä 8-9 €/ tunti, minulla olisi pari viikkoa aikaa tulla töihin? Sen jälkeen taas on työtä täyspäiväisesti.

Vieras (nimimerkki)

On jos joku muu maksaa sen 6€,niin varmasti töitä löytyy.

mamukriitikko (nimimerkki)

"Hyvin kuvaa suomalaista työtöntä sekin vanha vitsi, jossa Lappeenrannan satamassa viime vuosisadan alkupuolella laivan omistaja haki työmiehiä lankkujen kantoon laivaan."

Kaikesta humoristisesta sonnan jauhamisesta huolimatta laiskojen metsäläisten Suomi on elintasoltaan ja muilla mittareilla yksi maailman parhaimmista maista. Jos ei kelpaa, niin ulos maasta. :)

Varmasti on laiskoja työttömiä Turhapuroja, mutta en lähtisi esittämään suurempia yleistyksiä suomalaisten laiskuudesta, koska eihän silloin olisi nykyisen kaltainen elintaso mahdollista, jos suurin osa suomalaisista olisi laiskamatoja, kuten ulkomaalaisia ylistävät tuntuvat väittävän.

Moni sanoo useasti, että suomalainen sosiaaliturva on syynä siihen, että työnteko pienellä palkalla ei kelpaa. Mielestäni on parempi puuttua syihin porkkanoilla ja kepeillä, miksi ei kelpaa kuin haalia ulkomailta työvoimaa tekemään hanttitöitä samalla kun sossu elättää työttömiä suomalaisia ja maahanmuuttajia.

Käyttäjän elukka kuva
elukka elukka

Edellyttäen, että Alhovuoren kaverit eivät kaksoislaskuta samaan aikaan fattasta ym. sosiaalirahaa, on tuo hieno uutinen ja menestystarina.

Htalk (nimimerkki)

Kumma juttu että porukat näkee ongelmia siinä että Romanian romaani tekee töitä...

Katsoin myös YLE:n jutun. Kaikki jutun osapuolet oli tyytyväisiä...

Vieras (nimimerkki)

Kyse on tempputyöllistämisestä eli kausityöllistämisestä. Sillä ei pysyviä oleskelulupia Suomeen toivottavasti tipu. Tom Puusa haluaa edullista, tuettua työvoimaa työskentelemään max. 2 kk per vuosi omaan hiihtokeskukseensa off-season hinnoittelulla. Tähän diiliin kun suomalaiset työntekijät eivät suostu. Itse Huuskon artikkeli on vain pelkkää Uuden Suomen-lukijoiden (lue persujen kannattajien) provosointia.

Sami Määttä (nimimerkki)

Tämä oli hyvä kommentti tasapainottamaan tv-ohjelmalla luotua kuvaa.

Vieras (nimimerkki)

"työvoimaa työskentelemään max. 2 kk per vuosi"

Kunhan lumet taas sulavat, toivottavasti kannat yhtä voimakkaasti huolta suomalaisfirmojen kesätyöntekijöistä.

Vieras (nimimerkki)

ja sinä luulet että romanit on Suomen pelastus.

Vieras (nimimerkki)

Onkohan muuten Helsigissä turvapaikka turistien lumilapiot heiluneet ilman tv-kameroita? Epäilen että ei. Heillehän vois euron maksaa siitä paska hommasta, kun paikallisille ei kelpaa. Ei varmaan kelpais Huuskollekkaan.

T: PerusValkoinen Herrakansalainen

freakloader (nimimerkki)

Huuskon kirjoitelmista tulee mieleen lähinnä Pekka Siikala. Tämä ei ole kehu.

Ei voi kuin ihmetellä, miten noin lahjaton mies on päätoimittajana. Muita lehtiä lukemalla on tottunut siihen, että kun päätoimittaja avaa sanaisen arkkunsa, sieltä tulee analyyttisesti punnittua asiaa. Huuskon tapauksessa lähinnä säälittäviä nettiprovoja.

Ps. Vastaus kysymykseen: parempi ajankohtaistarina voisi olla vaikka suomalaisisten syrjäytyneiden auttajista kertova dokumentti. Meillä kun on sen tyyppinen ongelma jo ennestään, ilman romanejakin...

Romanit ovat itse syypäitä ongelmiinsa (nimimerkki)

Muistui mieleeni muutaman vuoden takainen tv-juttu, jossa päähenkilönä oli nuori romanimies ja sukuakin esiteltiin laajasti. Ihmettelin aikani, että mitähän erikoista nuori romanimies oli tehnyt, koska hänestä oli tehty ihan tv-ohjelma. Kyllähän se sitten tietysti selvisi, että poika oli suorittanut peruskoulun ensimmäisenä suvustaan. Saavutusta kyllä hehkuteltiin toimituksen puolelta siihen malliin, että epäilin välillä jopa pojan suorittaneen akateemisen loppututkinnon.

Romanien ongelmat johtuvat heistä itsestään. Romaneilla ei ole koulutus- eikä työhaluja. Seurauksena on rikoksilla itsensä elättäminen.

Käyttäjän Veli kuva
Veli Karimies

Romanialaiset tekivät vuonna 2009 Suomessa 2 378 omaisuusrikosta ja yhteensä heitä epäiltiin 2634 rikoslakirikoksesta. Vertailuksi samana vuonna Viron kansalaisten epäiltiin syyllistyneen 3 010 omaisuusrikokseen ja Venäjän kansalaisten syyllistyneen 2 225 omaisuusrikokseen.

Vuonna 2009 Romanian kansalaisia tuli maahamme 1183 henkilöä ja Bulgarian kansalaisia 714 henkilöä.

Vieras (nimimerkki)

Montakos meinasit tappaa heistä itsepuolustukseksi, joka on yksi päävaaliteemasi?

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Mistä sinä tiedät paljonko Romanian tai Bulgarian kansalaisia Suomeen on tullut. Eivät he viisumia tarvitse.

Hatusta vedettyjä täsmälukuja.

Vieras (nimimerkki)

Montakos aioit tappaa?
Eli sinä VELI KARIMIES kannatat tappamista.

OK Hyväksyykö työnantajasi tämän asian?

Laitetaan postia sille ja sitten julkaistaan asia, jos noin rasistininen ihminen saa toimia eräässä kunnassa lapionluojana.

Minusta hänet eli VELI KARIMIES on laitettava vastuusaeen.'

Vieras (nimimerkki)

Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa (3/2010) oli mielenkiintoinen artikkeli Englantiin tulleista maahanmuttajista 2005-2009 (taisipa olla väitöskirja).

Tulokset olivat hyvin mielenkiintoisia. Toki maahanmuuttajat maksoivat yhteiskunnalle, mutta heidän maksamansa verotulot olivat 1,4 kertaa nuun suuret kuin heistä aiheutuneet menot. Vastaava luku paikallisilla ihmisillä oli 0,9. Eli voi sanoa, että maahanmuuttajat kustansivat paikallisten ihmisten kuluja.

Suomi ei ole sen kummampi maa kuin Iso-Britanniakaa. Eiköhän meilläkin mamut maksa enemmän veroja suhteessa kuin me suomalaiset. Se on aivan oikein. Iloitkaamme sitä!

Vieras (nimimerkki)

Unohdat erinäisiä asioita. Muistaakseni nuo olivat itä-eurooppalaisia perheettömiä henkilöitä, jotka eivät saaneet sosiaalisia tulonsiirtoja Englannissa. Kattoivat kulunsa itse. Ja näitä sitten verrattiin kaikkiin keskiverto englantilaisiin tms. Anyway...

Jos nämä romanit maksavat Suomessa veroja, niin päädyttäisiin hyvinkin samankaltaiseen tulokseen, että maksoivat enemmän veroja, kuin aiheuttivat kuluja. (Tosin lieveilmiönä esiintyvän rikollisuuden massiiviset vahingot olisi myös huomioitava.)

Toinen skenaario. Eräs lehti haastatteli pari vuotta sitten Romanian romania. Tämä totesi haastattelijalle, että jos te meistä todella välittäisitte, niin antaisitte meille ASUNNOT ja ELÄKKEEN. Tämän skenaarion toteutuessa laskelman loppusaldo olisi jo sitten pelkkää p*rsnettoa.

Riippuen siitä, mitä laskee ja mihin vertaa, saa ihan erilaisia tuloksia. Eikö ole yllättävää?

Raha paikoitellen hyvä mittari (nimimerkki)

"Suomi ei ole sen kummampi maa kuin Iso-Britanniakaa. Eiköhän meilläkin mamut maksa enemmän veroja suhteessa kuin me suomalaiset. Se on aivan oikein. Iloitkaamme sitä!"

Myydään sitten näin hyville veronmaksajille koko maa. Maahanmuuttajat kyllä ostavat itselleen uuden asuinpaikan mielellään, ei tarvitse tyrkyttääkään.

Jenkkisarjojen "kauniit ja rohkeat" tai vaikkapa saksalaiset eliitti-poliisissarjat ja brittisarjat ovat luoneet idylliä länsimaisesta elämäntyylistä, kartanon herroista ja rouvista koirineen. Sitä samaa ilmaista mainontaa tekivät taannoiset seurakuntien lähetystyöntekijät.

Nyt meidän ei tarvitse markkinoida yhtään tippaa. Edullista business:ta, eikö totta. Olemme erittäin hyvin markkinoineet länsimaisen elämismallin ja elintasomallin, se kelpaa eri-uskoisillekin kernaasti. Tämän perässä tullaan vähän kauempaakin, mm. päiväntasaajan tuntumasta. Kysykääpä mainosalan ihmisiltä, mikä muu myy näin hyvin.

Voisimme kyllä kehittää muutakin myytävää, jos meillä osataan jo nyt näin hyvin. Miten se meistä irti otetaan? Liekö tämä valtiomalli, joka antaa kultaiset kehykset koko touhulle.

Palkka-arviot tuntuvat heittävän laidasta laitaan (nimimerkki)

"1200 euron bruttopalkalla suomalainen työtön ei persettään penkistä nosta."

Tämä väite on muuten valhe, näin ei pääse käymään. Voi olla, että joku yrittää mainostaa vapailla markkinoilla omaa työtään tällä hintaa, siihen on laskettu mukaan esim. sosiaaliturvamaksut ja verot. Työkkäri työllistää karenssin uhalla ihmisiä, palkka on usein osa-aikaiseen työsuhteeseen ja siitä tulee ehkä reilu puolet tuosta palkasta yrittäjältä, riippuen alasta.

Karenssi, karenssi ja karenssi (nimimerkki)

"Jos työtä oli vain joitakin tunteja viikossa, ei liksa riittänyt elämiseen ja tuetkin katosivat. Siitä seurasi se, että jouduin lähtemään sossuun, jossa alkoi seuraava käsittämättömän mittava paperirumba. Jaksoin olla töissä, mutta kuivien kausien ja tukien panttaamisen takia jouduin konkreettisesti kerjäämään, lainaamaan, pummimaan ja tekemään monenmoista asiaa, joita en halua muistella. Ihmisarvo siinä mureni, mutta painoin aina kun töitä oli.

Summa summarum; ymmärrän hyvin miksi joku ei halua työttömänä tarttua työhön, josta ei tule kunnon kuukausiansioita. Siitä seuraa käsittämätön kyykyttäminen virastoissa. Ensimmäisen kerran allekirjoitan väitteen ”järjestelmän vika”."

Joo, näitä kokemuksia on kertynyt. Sitten työkkärin tädit alkaa luulla, että valehtelee ja joutuu karenssiin, 2 kk ilman minkäänlaista toimeentuloa. Sinä aikana ei pysty elämään muuten kuin sukulaisilta lainaamalla, jos heillä on mitä lainata. Pankki ei lainaa työttömälle.

Etelä-Suomen alueella on käsittääkseni niin euroistuneet työmarkkinat, että kaikki kulkuneuvot ovat aamuisin monta tuntia täynnä työmatkalaisia, samoin ovat kaikki autotiet. Ja iltaisin hyvin väsynyt sakki valuu kohti kotejaan kaupunkialueilta pois.

Sisämaassa ei ehkä vielä tiedosteta ulkomaalaisten invaasiota yhtä konkreettisesti kuin pääkaupunkiseudulla. Nuorilla sisämaan työttömillä pitäisi hälytyskellot nyt soida. Ellei opiskelupaikkaa ole, on viisas teko kysellä työkkäristä etelän rakennustyömaiden ymv. työpaikkoja.

Kaikki lailliset työt luovat pohjaa seuraaviin, ehkä pitempikestoisiin työsuhteisiin. Oman itsensä vuoksi nuoren ei kannata jäädä päivärahoille, sen vuoksi, että se on helpompi vaihtoehto. Muutto on raskas, mutta työelämänaikakin on tosi pitkä 40 vuotta, lepsuilu alkupäässä on taktinen virhe itseä kohtaan, siinä syrjäytyy vaivihkaa.

Karenssi, karenssi ja karenssi (nimimerkki)

"Jos työtä oli vain joitakin tunteja viikossa, ei liksa riittänyt elämiseen ja tuetkin katosivat. Siitä seurasi se, että jouduin lähtemään sossuun, jossa alkoi seuraava käsittämättömän mittava paperirumba. Jaksoin olla töissä, mutta kuivien kausien ja tukien panttaamisen takia jouduin konkreettisesti kerjäämään, lainaamaan, pummimaan ja tekemään monenmoista asiaa, joita en halua muistella. Ihmisarvo siinä mureni, mutta painoin aina kun töitä oli.

Summa summarum; ymmärrän hyvin miksi joku ei halua työttömänä tarttua työhön, josta ei tule kunnon kuukausiansioita. Siitä seuraa käsittämätön kyykyttäminen virastoissa. Ensimmäisen kerran allekirjoitan väitteen ”järjestelmän vika”."

Joo, näitä kokemuksia on kertynyt. Sitten työkkärin tädit alkaa luulla, että valehtelee ja joutuu karenssiin, 2 kk ilman minkäänlaista toimeentuloa. Sinä aikana ei pysty elämään muuten kuin sukulaisilta lainaamalla, jos heillä on mitä lainata. Pankki ei lainaa työttömälle.

Etelä-Suomen alueella on käsittääkseni niin euroistuneet työmarkkinat, että kaikki kulkuneuvot ovat aamuisin monta tuntia täynnä työmatkalaisia, samoin ovat kaikki autotiet. Ja iltaisin hyvin väsynyt sakki valuu kohti kotejaan kaupunkialueilta pois.

Sisämaassa ei ehkä vielä tiedosteta ulkomaalaisten invaasiota yhtä konkreettisesti kuin pääkaupunkiseudulla. Nuorilla sisämaan työttömillä pitäisi hälytyskellot nyt soida. Ellei opiskelupaikkaa ole, on viisas teko kysellä työkkäristä etelän rakennustyömaiden ymv. työpaikkoja.

Kaikki lailliset työt luovat pohjaa seuraaviin, ehkä pitempikestoisiin työsuhteisiin. Oman itsensä vuoksi nuoren ei kannata jäädä päivärahoille, sen vuoksi, että se on helpompi vaihtoehto. Muutto on raskas, mutta työelämänaikakin on tosi pitkä 40 vuotta, lepsuilu alkupäässä on taktinen virhe itseä kohtaan, siinä syrjäytyy vaivihkaa.

Kalevi Kämäräinen (nimimerkki)

Ketjun kommentteja sekä päivän muita blogeja lueskellessa tulee mieleen, että täällä ollaan autuaallisen pihalla merkityksellisistä kysymyksistä (tai sitten ne eivät kerta kaikkiaan kiinnosta). Oheisen kirjoittaja jo raapaisee asioiden pintaa, mutta vain yhden yksittäisen puolueen kannalta (ja on saanut “peräti” kaksi kommenttia).

http://pekkamanner.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55800-...

Erityisesti kansanedustajaehdokkaiden kannattaisi lukea kirjoituksesta löytyvä linkki ajatuksella ja jatkaa mahdollista pohdintaa Mannerin blogissa.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos lukuisista kommenteista. Lahjattomaksi on sanottu, mutta on suhtauduttu myönteisestikin. Itse kiitän vielä Ylen toimittajaa, joka lämpimän jutun teki eli Oili Orispäätä.

Hyvää joulua kaikille!

frank (nimimerkki)

Sehän on ihan myönteistä että suhtausut idealistisesti maailman parantamiseen! Tunnusta kuitenkin että järjestelmä jossa suurin osa yrittäjän työllistämiskuluista kustannetaan "jostain ulkoa" ei vain voi olla kestävä järjestelmä - oli kyse sitten mistä tahansa kansallisuudesta tai etniteetistä. Reality bites back.

Vieras (nimimerkki)

Huusko, kerron sinulle yhden asian, joka ei luultavasti (toivottavasti) ole sinulle uutinen.

Miksi luulet ihmisten lukevan näitä sivuja? siksikö että täällä on laadukasta uutisointia? hyviä "talon" blogaajia? että tämä on hyvin toimitettu? että tämä on uutisiltaan asiallinen ja neutraali?

Ei, vastaus on, että ei yhdestäkään noista syistä, sillä yhtäkään noista asioista tämä US ei ole.

Tätä luetaan ja tänne kirjoitetaan melkoilailla vain siksi, että tänne saa kirjoittaa varsin vapaasti ilman sellaista "hyvien ihmisten" sensuuria joka vallitsee muiden lehtien uutiskommentoinnissa ja blogeissa.

Sinä kuulut noihin hupsuihin, nenästävedettäviin "hyvin ihmisiin", ns. "kukkahattutäteihin", mutta kunniaksesi on toistaiseksi laskettava, että et edusta heidän militanttisiipeään joka ei salli kuin omanlaisiaan mielipiteitä.

Kiitos sinulle siitä ja hyvää joulua.

Vieras (nimimerkki)

No onneksi rakkaus on rikkaus vai miten se menikään

http://www.youtube.com/watch?v=cAicct0Vd_s&playnex...

Ja tästä meidän kannattaa maksaa JA PALJON.

Vieras (nimimerkki)

Toi Isäntä saa kohtalaisen suuren hyödyn palkatessaan noi romanit töihin. Suomalaisten palkkaaminen ilman mitään tukia olisi maksanut 100K. Tottakai hän on tyytyväinen kun saa ilmaista työvoimaa.

Heikki K (nimimerkki)

Sitä toimitta uskoo kaikenlaista. Ihme, kun romaanit lähtivät hyvästä työpaikasta kotiin. Kukakohan lystin maksoi, sitä harva kysyy, vielä harvempi saa vastauksen. -Mutta hauskaa julkisuutta operatsioonilla saa.

Kaija Kuopila (nimimerkki)

Sattui eteen kansanedustajaksi pyrkivän somalin kirjoitus, jossa hän totesi; on väärin antaa heille heti asunto ja rahaa, parempi olisi, jos annettaisi työtä josta saa aikanaan palkan.

Olen paljon EU-maassa jossa on 5 kertaa vähemmän rikollisuutta kuin Suomessa. Viihdyn kansainvälisellä alueella. Romanian kerjäläiset karkoitettiin, koska laki kieltää kerjäämisen. Tunnen työssä käyviä romanialaisia, kuten melkeinpä kaikkien muiden maiden kansalaisia.

Mafia on kansainvälistä, eikä romanirassukat tassutelleet itsenäisesti Suomeen. Mafiat heidät lennätti ja keräsi tuotot.

Onko Suomen poliisi lainkaan suojautunut kansainvälisiltä mafioilta ? Johdamme EU rikostilastoja Romanian ohella.
Suomen kansalaisten hyvinvointi ja turvallisuus on nostettava etusijalle. Liian moni on roikkunut löysässä hirressä liian pitkään.
Onko Suome edes enää hyvinvointivaltio ? Byrokratiaa kyllä riittää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset