Markku Huusko

Kaikki blogit puheenaiheesta Politiikan tutkimus

Vasta kriisissä esiin nostetaan nainen

Viikonloppuna nousivat isoon keskusteluun mies-päätteiset tittelit, kun tamperelainen Aamulehti ilmoitti siirtyvänsä sukupuolineutraaleihin termeihin. Tänään tasa-arvoasioita nostaa esille valtanäkökulmasta Mari K. Niemen, Tapio Raunion ja Ilkka Ruostetsaaren toimittama Poliittinen valta Suomessa –kirja (Vastapaino, 2017).

Aivan viime vuosina Suomessa on otettu valtaapitävien tasa-arvoasiassa takapakkia, vaikka joiltain osin kohenemista tapahtuu, kirja paljastaa.

Mutkat suoriksi -tulkinnat houkuttelevat

Kuntavaalitulos on antanut pitkin kevättä tilaa monenlaisille tulkinnoille. Lisää on luvassa, kun maakuntavaalit lähestyvät. Mistä äänestäjäjoukoista vihreät saivat äänensä? Mihin perussuomalaiset menettivät äänestäjiään? Olivatko kyseessä arvovaalit?

Moniin kysymyksiin saadaan vastaus vasta, kun kyselyihin perustuvat kuntavaalitutkimukset valmistuvat. Ainakin Tampereen yliopiston valtio-opin tutkijoilta on odotettavissa paljon mielenkiintoista tietoa.

Kuolema vai itsetyydytys – miten köyhä/työtön selviytyy?

Köyhä kaipaa kuolemaa, kertoo tuore tutkimus.* Hän selviytyy unien avulla, se osoittaa.

 

Kommentteja tutkimuksesta

 

Elävätkö työttömät ja muut köyhät unessa? Eivät ainakaan ne, jotka selkeästi ajattelevat, syvästi tuntevat ja rohkeasti ottavat kantaa.

Nato-haukka – Mikä se on?

Haukka on hallitsijan lintu. Myös Egyptin kuninkaalla oli lemmikkihaukka, joka toimi sanansaattajana tämän- ja tuonpuoleisuuden välillä. Suomalaisessa kansanperinteessä haukat ovat suojelleet ihmisiä pahoja voimia vastaan, mutta myös haukkaa itseään on pidetty kovan ja sotaisan politiikan symbolina. Yleensäkin tämä vapauden ja uhman vertauskuva sallii enemmän tulkintoja kuin kulttuurillamme on antaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä