Markku Huusko

Kaikki blogit puheenaiheesta Sota ja Rauha

Sodan lapsesta rauhan arkkitehdiksi

Tuolla alaotsikolla lähettiin eilinen Flinkkilä&Tastula uusintana tänään. Oli mielestäni niin hyvä ohjelma, että pakko nyt laittaa linkki tähän ja suositella kaikkia katsomaan kyseinen ohjelma.

Julkaisuajaksi laitan tänään sunnuntaina kello 13:07. Yksi henkilö voi kellonajan valinnan ymmärtää. Lisäksi totean vielä, että olisipa vapaavuoron puolella samanlainen ajastusmahdollisuus.

Miksi Adolf Hitler nousi valtaan?

Adolf Hitlerin (20.4.1889 - 30.4.1945) ja muiden natsien valtaannousun syitä on takuulla miettinyt moni muukin henkilö historiassa, mutta silti minä mietin tätä asiaa nyt oman käsitykseni perusteella. Hitler oli 1. maailmansodan sotaveteraani ja sotilasarvoltaan korpraali. Poliittisesti Hitleristä tuli näkyvä hahmo 1920-luvun Saksassa, jolloin Hitler oli kansallissosialistisen puolueen (entisen Saksan työväenpuolueen) keulahahmo.

1930-luvun lamasta tähän päivään

Leo Tolstoi:Sota ja rauha – eli miten uudistin 47 vuoden takaisen lukunautintoni

Leo Tolstoi: Sota ja rauha – eli miten uudistin tuttavuuteni puolen vuosisadan takaa

*

Järjestelin kirjahyllyäni (lue: etsin jotain kateissa olevaa kirjaa) ja päätyhyllystä tipahti sinikantinen keskeltä taiteltu vihko. 

Siinä on lueteltuna 563 ensimmäistä kirjaa, jotka elämässäni olen lukenut.  

Aikajana käsittää lukuharrastukseni 7:stä ikävuodesta armeijaikään asti. Lapsuus – poikaikä – nuoruus, osa sitä..  

 

NATO-PEILI antaa lähellä olevalle suurennetun VALEKUVAN!

Presidentti Niinistö on Viron vierailullaan ilmeisesti saanut kokea tuon maan presidentin varsin tunkeilevankin kehotuksen maamme liittämisestä Natoon.  Kuuntelin eilen radiostamme myös, miten tuon maan lehdistössäkin koetettiin painostaa presidenttiä liittymiseen sanomalla, että silloin Suomikin saisi suuremman pelotevoiman Venäjään päin.

Siis "pelotevoiman"!

Sota ja rauha

Eikö  Eurooppa pärjää omillaan?  Onko Euroopan ekonomia pankkeineen kusessa, kun pitää luoda uudet kylmänsodan asetelmat?

Sallimalla amerikkalaiset joukot (Nato) raskaine aseineen  Venäjän ihotuntumaan,  toistuu Kuuban kriisi.  Ei  USA aikoinaan  hyväksynyt CCCPn ohjuksia sijoitettavaksi lähituntumaansa,  eikä Venäjä vastaavasti tänään.

Jussi Halla-aho rauhan asialla

Jussi Halla-aho on tunnettu ja tunnustettu suomalainen poliitikko, jonka tekemiset ja etenkin sanomiset kiinnostavat kansakuntamme kaikkia sosioekonomisia kerroksia. Kielenkäytön mestarina hän osaa tiivistää yhteiskuntakriittiset ajatuksensa aina kuulijakuntansa mukaisesti ymmärrettävään muotoon,  joten on aivan luonnollista, että hän on demokraattisessa poliittisessa toimintaympäristössämme kivunnut sangen nopeasti  aina sen vaikutusvaltaisimmille tasoille saakka. 

Rauha maan päällä ja hyvä tahto ihmisten kesken voidaan aikaansaada

Annan tätä tärkeätä tekstiä aluksi englanniksi, jotta se olisi kansainvälisesti luettavissa:

1. The Genesis of War

Suomi-neito hädässä

Suomi on täyttänyt 97 vuotta. Suomessa siis asuu ihmisiä, jotka ovat yhtä vanhoja ja jopa vähän vanhempia kuin maamme. Suomessa on edelleen ihmisiä jotka ovat nähneet sekä itsenäisyyden pyrkimykset että taistelleet sen säilyttämisen puolesta. Suomessa elää ihmisiä jotka ovat eläneet nuo kauhun ajat ja heidän jälkeläisiään, jotka kokivat sodan jälkeiset traumat. Sitten on heitä, jotka syntyivät tämän kaiken jälkeen ja erityisesti niitä jotka syntyivät kun maasta oli jo tehty hyvinvointivaltio.

Miksi ihmiset valitsevat sodan rauhan sijasta? Onko sota sairautta?

Melkein kaikissa tapauksissa  voitaisiin sanoa että rauha olisi parempi kuin sota. No, pois lukien ehkä voitokas puolustussota, jos hyökkääjällä on pahat tarkoitusperät, tai hyökkääjän tarjoama vaihtoehto on muuten huono. Muussa tapauksessa olisi ehkä viisaampi vaihtoehto antautua suosiolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä