Markku Huusko

Kaikki blogit puheenaiheesta Valtionomistus

Valtiolta löytyi 840M€ osakepeliin: ”vaikutti houkuttelevalta”

Valtio on kevään aikana ostanut Solidiumin kautta 840M€:lla Nokian osakkeita (Yle uutiset 13.3.). Logiikkaa tässä on vaikea nähdä, jos muistaa hallituksen viime aikojen puheet ”taseen töihin laittamisesta”.  Kun rahaa näyttää kuitenkin löytyvän noinkin suuria summia niin nythän olisi ollut tuhannen taalan paikka panostaa koulutukseen, osaamiseen ja kokonaan uutta luoviin innovaatioihin.

Hyvä sijoitus kansantalouden kannalta olisi ollut myös rapautuvan infrastruktuurin kohentaminen.

Mutta ei. Hallituksemme pelaa mieluummin kasinopeliä Nokian osakkeilla.

Sakkaavatko finnairilaisten palkat?

Söimmekö huomisen eväitä nostattamalla liikaa tiettyjen ammattiryhmien palkkoja 1] – karkasiko tuottavuus alamäkeen maksettuun hintaan nähden ja menetimmekö kilpailukyvyn? Esimerkiksi käy erinomaisesti valtiomme enemmistö-omisteinen lentoyhtiö Finnair, joka lienee eräs maailman turvallisimmista lentoyhtiöistä 2].

 

Hyvälypsyinen lehmä jälleen myynnissä

Solidium ilmoittaa myyvänsä Sammon osakkeita enimmillään 500 miljoonan euron edestä. Ruotsalainen talouslehti Dagens Industri toteaa Sammon olevan "nappisijoitus Suomen valtiolle" .Yhtiö on takonut ennätyksiä pörssissä kuin juna.

Maalaisjärjellä on mahdoton ymmärtää myynnin logiikkaa. On totta, että maamme painiskelee ennätysmäisen talouskriisin kourissa. Rahaa tarvitaan kipeästi paikkaamaan taloutta ja taloudenhoidossa syntyneitä mokia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä