Markku Huusko

Kaikki blogit puheenaiheesta Lähiöt

Lauste tarvitsee oman koulunsa

Yksi aihe on puhututtanut Turun kasvatus- ja opetuslautakunnassa viimeisen 1,5 vuoden aikana enemmän kuin mikään muu: sisäilmaongelmat. Yhä uudestaan lautakunnan tietoon tulee kouluja, joiden sisäilmaongelmista ei ole virallisesti tiedetty mitään, mutta oppilaiden vanhemmat ja henkilökunta kertovat raportoineensa oireista vuosia. Lautakunta teki syksyllä investointisuunnitelmia pitkälle tulevaisuuteen, Lausteen koulun kunto ja tarvittavat korjaukset eivät olleet tiedossa eivätkä investointilistalla.

Meri-Toppila ei ole Veri-Toppila

Helsingin Sanomissa mehusteltiin toissapäivänä allekirjoittaneen kodin läheisyydessä sijaitsevan Meri-Toppilan asioilla. Tiesin toki aluetta joskus kutsuttavan Veri-Toppilaksi, vaikka tokihan tämä nimitys ei vastaa omaa kokemustani siitä. Vierailen itse usein alueella asuvien ystävieni luona tai lenkkeilemässä alueen puistoissa. Vaikka Meri-Toppilassa on usein rauhallista, joskus elämän nurjemmat puolet saattavat näkyä siellä selvästikin.

Varissuo, Suomen Rinkeby?

Taas on kiihtynyt keskustelu siitä, onko Suomi kulkemassa kohti Ruotsin kaltaisia lähiöongelmia. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) nosti Uuden Suomen haastattelussa esille ”riskilähiöt”, joita kuitenkaan hänen laskujensa mukaan ”ei Suomessa monta kymmentä ole”.

Sisäministeri ehdottaa päätoimisia lähiöpoliiseja riskilähiöihin.

Valtuustoaloite: Puistolan asema viihtyisäksi - kuunnellaan paikallisia

Helsinkiläisten arkea voidaan parantaa monin tavoin. Yksi niistä on joukkoliikenne. Meillä on paljon tehtävää liikenteen sujuvuuden ja asemien viihtyisyyden hyväksi.

Muutin äskettäin Vuosaaresta Puistolaan. Valtuutettuna haluan rakentaa Helsinkiä, joka on viihtyisä ja turvallinen yli kaupunginosien rajojen. Kuuntelen mielelläni paikallisia, ja vien eteenpäin hyviä ideoita valtuustossa. Siksi olen jättänyt tänään seuraavan valtuustoaloitteen, jonka on allekirjoittanut 28 valtuutettua:

Lähiöiden eriarvoistuminen pysähtyy hyödyntämällä niiden voimavarat

Helsingin Sanomat uutisoi 23.4.2017 THL:n tutkimuksesta, jonka mukaan isoissa kaupungeissa ja erityisesti Turussa asuinalueiden väliset erot kasvavat: rikkaat ja köyhät, kantaväestö ja maahanmuuttajataustaiset keskittyvät yhä enemmän omille asuinalueilleen. Alueiden eriytyminen johtuu ennen kaikkea kaupunkisuunnittelusta ja asuntopolitiikasta ja tiettyjen palvelujen, kuten koulujen, ominaisuuksilla voi olla merkitystä lapsiperheiden muuttoliikkeeseen.

 

Ilmeen kohotuksen paikka

Runosmäki on Turun suurin lähiö ja tämä on ensivaikutelma, jonka vieras saa astuessaan lähiöön. Ränsistynyt kyltti, josta on jo kirjaimetkin rapautuneet pois. Kaikkia kyltissä ilmoitettuja palveluitakaan ei ole enää olemassa.

Tilannetta ei paranna yhtään kylttiä ennen tuleva ränsistyvä Grilli Wanha Eikka. Moni vieras voi helposti ajatella, että mihin ghettoon hän on nyt tulossa.

Ratkaisuja on kaksi: Joko kylmästi purettaisiin tuo kyltti tai sitten rakennettaisiin uusi tilalle.

LÄHIÖT – LAADUKASTA ASUMISTA JA HYVÄT LÄHIPALVELUT

Ei ole olemassa yhtä hyvää tapaa asua, mutta on olemassa hyviä ja huonoja tapoja vastata ihmisten asumistarpeisiin.

Alueelliseen eriarvoistumiseen on puututtava kaavoituksella: kunnan eri osissa on oltava monipuolisesti erilaisia asumismuotoja, työpaikkoja ja palveluita. Asuinalueet eivät saa jakautua köyhiin lähiöihin ja varakkaiden asuinalueisiin. Lähiöitä ja niiden ihmisiä täytyy arvostaa ja alueiden politiikassa täytyy toteutua yhdenvertaisuus eri alueilla asuvien välillä.

Voimmeko oppia ruotsin virheistä?

Helsingin sanomat kirjotti tänään hyvän artikkelin maahanmuuton keskittymisestä ja siitä, kuinka kantasuomalaiset alkavat välttelemään näitä alueita. Aiheesta on jo muutama hyvä kirjoitus puheenvuorossa. Olin kuitenkin jo muutaman päivän miettinyt, että kirjoittaisin eräästä Ruotsin poliisin tekemästä tutkimuksesta.

Keskitetysti terveeksi? Helsingin terveysasemien lakkautusaalto

Tiistaina 7.10. Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 'Sosiaali- ja terveysviraston palveluverkon' tulevaisuuden linjoista. Vuonna 2030 tulisi kaupungin terveyspalveluiden näyttää tyystin erilaisilta. 'Suuri ja kaunis' on uusi keskeinen ajatus sotepalveluiden piirissä. Palveluiden keskittäminen jättikokoisiin laitoksiin on tulevaisuuden "hieno visio".

Aito konservatiivi valitsee lähiön

Väljät ja koruttomat lähiöt luonnonvaraisine pihapiireineen on sellaista suomalaisuutta jota aito konservatiivi arvostaa. Kaikki jotka päästävät suustaan ajattelemattomuuksia lähiöistä ovat poliittisen agitaationsa sokaisemia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä