*

Markku Huusko

Kaikki blogit puheenaiheesta Putinin Venäjä

Vzgljad: Väyrynen oli Venäjälle mieluisin presidenttiehdokas

Kremliä lähellä oleva Vzgljad-lehti jakaa tänään suomalaisia poliitikkoja vuohiin ja lampaisiin. Juttu muistuttaa tyyliltään vanhoja Pravdan artikkeleita suomettumisajalta. Niistä luettiin aikanaan Suomessa jokainen pilkku ja välimerkki, kun etsittiin vihjeitä siitä, miten Neuvostoliiton johto Suomeen suhtautui.

Zhirinovski vaatii pidätettyjen mielenosoittajien vapauttamista

Venäläinen poliitikko Vladimir Zhirinovski, "Suomen syöjä," ei ole tunnettu helläkätisyydestään. Nyt hän kuitenkin tuntee huolta niistä nuorista, jotka pidätettiin viime viikonloppuna ympäri Venäjää järjestettyjen korruption vastaisten mielenosoitusten yhteydessä. Pidätettyjä arveltiin olleen yksin Moskovassa yli tuhat, ja moni on ilmeisesti jäänyt edelleen pahnoille. Zhirinovski vaatii tänään Twitterissä, että pidätetyt vapautetaan, perustelunaan se, ettei nuoria saa "suututtaa" ja "jännitystä kiristää."

Marine Le Pen kampanjoi Moskovassa - tapasi Putinin

Ranskan presidentinvaalien kampanjat käyvät kuumana. Vaalien ensimmäinen kierros käydään kuukauden päästä. Populistien ehdokas Marine Le Pen hakee tänään kampanjalleen vauhtia Moskovasta.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Le Pen tapaa tänään myös presidentti Vladimir Putinin. Se on melkoinen ele, sillä Le Penillä ei ole minkäänlaista virallista asemaa Ranskan hallinnossa. Se kertoo maailmalle, mitä tuleman pitää, jos Le Pen valitaan. Moskovan vierailu tekee Le Penistä Venäjän virallisen ehdokkaan.

Venäjän TV 1: Malmössä murhattiin viime vuonna 50 ihmistä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Venäjän valtiollinen media ovat nostaneet Ruotsin maailmanlaajuiseksi puheenaiheeksi. Trump oli katsonut viime perjantain Fox Newsia ja kauhistunut Ruotsin tilannetta. Venäjän TV 1:n uutislähetyksessä väitettiin eilen, että ruotsalaisessa Malmön kaupungissa olisi viime vuonna murhattu 50 ihmistä.

Ruotsin SVT:n mukaan murhia tapahtui Malmössä viime vuonna 12. Paljon tietysti sekin.

Demarit politisoivat kohutun Venäjä-raportin

Ensi viikolla käydään jossain eduskunnan kabinetissa myrskyisä keskustelu, oikea huutopalaveri. Ulkopoliittisen instituutin neuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Susanna Huovinen (SDP) on pelästynyt UPI:n Venäjä-raportin herättämästä kohusta:

"Sen verran nyt voi varmasti todeta myös sisällöstä, että ei tällainen keskustelu nyt ihan vähällä synny ja sillä tavoin ymmärrän hyvin sitä, että on herännyt kysymyksiä siitä, mikä on kyseisen raportin sävy ja tyyli."

Liettua valmistautuu sotaan

Liettuan puolustusministeriö julkaisi tänään maalleen uuden sotilaallisen strategian. Sen mukaan Liettuan turvallisuustilanne on "huonontunut" ja maata uhkaa Venäjä. Tämä katkelma tiivistää asiakirjan sisällön:

"The document declares that the probability of conventional armed aggression against Lithuania or other NATO countries in the region is no longer a theoretical one and it may increase due to Russia’s growing military power and intensions to use it. "

Presidentti Niinistö tilille Moskovassa?

Kohu kevään sotaharjoituksista amerikkalaisten kanssa ei ota laantuakseen. Presidentti Sauli Niinistö matkustaa tässä kuussa Moskovaan tapaamaan presidentti Putinia. Niinistö joutunee vierailullaan "selittämään Putinille kohua aiheuttaneita sotaharjoituksia Yhdysvaltojen asevoimien kanssa," kirjoittaa Iltalehti. Jutun on kirjoittanut Puheenvuoroonkin bloggaillut Antero Eerola, joka osaa venäjää ja jolla on ilmeisesti hyviä tietolähteitä Venäjällä.

Puolustusministeri Niinistö ja kahdenväliset suhteet Venäjään

Itärajan vuotamisella yritetään vaikuttaa Suomeen, syyttää puolustusministeri Jussi Niinistö. Ja vielä: "Siihen on saatava poliittinen ratkaisu Venäjän kanssa." Samaan hengenvetoon Niinistö muistuttaa viime sotien aikaisista tapahtumista ja väittää, että "Kuusiset ja tiltut ovat muodossa jos toisessa seuranamme tänäkin päivänä." Tätäkö on persujen uusi ulkopolitiikka, kahdenvälisten suhteiden rakentaminen Venäjään?

Rautaa rajalle? Mitä Venäjä tästä sanoo?

Hallituksen maahanmuuttotyöryhmässä on ryhdytty pohtimaan aseistettujen varusmiesten ja reserviläisten käyttöä rajavartijoiden apuna, kertoo Helsingin Sanomat. Jotkut haluavat siis marssittaa itärajalle amatöörejä aseet kädessä.

Miten tämä vaikuttaa Suomen ja Venäjän suhteisiin? Onko asiaa edes kysytty venäläisiltä? Syytä olisi. Kovin ystävällismieliseltä tempulta se ei kuulosta.

http://www.hs.fi/politiikka/a1456367195082?jako=0dbe00161a146ef31d548397...

Onko Venäjä nykyisen suurvaltapelin voittaja?

Viime aikojen tapahtumat maailmalla ovat luoneet kuvan taidolla ja  häikäilemättä korttejaan käyttävästä Venäjästä, joka vie mennen tullen päättämätöntä ja hajanaista länttä. Moni kadehtii Venäjän tarjoamaa esimerkkiä vahvasta johtajuudesta, kun taas länteen luottaneet toimijat Itä-Euroopassa ja lähi-Idässä ovat pettyneet katkerasti saamansa avun vähäisyyteen. Venäjä näyttää olevan etenemässä juuri sellaiseksi euraasialaiseksi suurvallaksi kuin presidentti Putin on tavoitellut.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä